DELA

Ribeiro: ”Samma möjligheter”

FOTBOLL. Senaste IFK-spelare att näta mot FC Lahti?
Bernardo Ribeiro – för ett år sedan – i en tung förlust som grusade IFK:s medaljdrömmar.
– Vi är i mer eller mindre samma situation nu, säger Ribeiro.
Två matcher med noll grönvita mål.
FC Lahti fick med sig poäng från båda sina matcher på WHA i år i form av ett kryss (0–0) och en vinst (1–0) där brassen Rafael, som nyligen förlängde sitt kontrakt med klubben, stod för matchens enda mål.
Bernardo Ribeiro är den senaste IFK:aren som nätat mot Lahtis.
Den 5 oktober i fjol stod han för ett tröstmål som fastställde resultatet till 5–1 i FC Lahtis favör.
Kris Bright och Luis Solignac sparkade i gång spelet efter att de gjort sitt femte mål. Kris Bright passade bollen till mig i boxen. Jag dribblade bort en försvarare och satte bollen i ena hörnet. Vi förlorade, men det var ett fint mål, minns Ribeiro.


”Göra allt för att vinna”
Fyra av Lahtis fem mål i den tillställningen kom efter att IFK-backen Darren Purse dragit på sig ett rött kort i den 30:e matchminuten.
En tung smäll som grusade de grönvita medaljdrömmarna. I dag, exakt ett år efter nederlaget, gästar ålänningarna Lahtis igen.
– Vi är i mer eller mindre samma situation nu, säger Ribeiro och fortsätter:
– Självklart var det en annan match och vi hade andra spelare i laget då. Men vi är i samma stadie av säsongen, med samma möjligheter att nå Europaspel.
Bernardo Ribeiro menar att IFK måste se den kommande matchen som något av en final.
– Vi har tre matcher kvar att spela och har fortfarande chans att nå tredjeplatsen om vi vinner de matcher som vi har kvar samtidigt som Lahtis förlorar. Och om HJK vinner cupen så får vi en plats i Europa League om vi kommer fyra. Vi måste göra allt för att vinna, säger han.
Den 24-årige brassen kom till Åland i mitten av den förra säsongen och förlängde sitt kontrakt med IFK efter flera imponerande prestationer. I år fick han inledningsvis rikligt med speltid, men på senare tid har det blivit allt färre minuter.
– Jag tränar på för att kunna göra så bra i från mig som möjligt. Jag är redo att hjälpa laget oavsett om de behöver mig i 1 minut eller 90 minuter.


”Ödmjuk och professionell”
Det uppskattas naturligtvis av tränaren Pekka Lyyski.
– Han (Bernardo) har en mycket ödmjuk och professionell inställning i allt han gör. Man kan bara lyfta på hatten för honom, säger Lyyski, som tonar ned betydelsen av matchen mot Lahtis:
– Jag ser den som vilken match som helst och kan inte hetsa upp mig eller spelarna. Vi tar en match och en träning i sänder, det är så jag ser det.
IFK Mariehamn får klara sig utan vänsterbacken Albin Granlund som missar de tre återstående matcherna på grund av sin knäskada.
Men Dever Orgill tränar för fullt och är aktuell för spel igen mot Lahtis.Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax