DELA

Rekordsnabbt över havet

SEGLING. Efter flera misslyckade försök i tidigare i år, har Jonathan Barck med besättning äntligen slagit nytt hastighetsrekord över Ålands hav med enskrovsbåt.
Sedan tre år tillbaka administrerar Ålands segelsällskap ett hastighetsrekord över Ålands hav med segelbåtar. Rekordet registreras i enskrovsbåtar eller i öppen klass och sträckan som gäller är linjen mellan Marhällan-Kobba Klintar på den åländska sidan och Tjärven-Söderarm på den svenska sidan. Banan motsvarar omkring 21 nautiska mil och kan seglas i valfri riktning.
Team Black Sea, med skepparen Jonathan Barck och besättningen Sammy Ejder, Roland Blomqvist, Dick Harju-Jeanty samt navigatören Daniel Mattsson tog i lördags morse Ålandsfärjan över till svenska färjan med sin 24 fot långa Melges 24 i bagaget. Laget sjösatte den 7,30 meter långa segelbåten i Gräddö med siktet mot startlinjen vid Tjärven.
Vädret lovade sydliga vindar med styrkor upp till 15 sekundmeter, vilket passar ett rekordförsök utmärkt. Teamet höll en snittfart på 15,6 knop de första femtio minuterna.
– Vilken segling, vi surfade i två meters vågor och loggade upp mot 19 knop som mest, säger en nöjd Barck i ett pressutskick.

God marginal
Det sista fyra sjömilen måste Team Black Sea ta ner gennakern för att klara mållinjen vilket sänkte medelfarten en del, men det räckte gott och väl till den nya rekordtiden för enskrovsbåtar som nu lyder 1.42,51 timmar. En god marginal mot det rekord en Swan 53 från Sverige satte 19 augusti 2004 när man seglade sträckan på 2.27,25.
– Otroligt skönt det här, vi gjorde några försök i våras men då var inte vädret på vår sida, så det känns jätteskönt att nu ha slagit rekordet, ett rekord som jag tror kan vara svårslaget.
I öppna klassen är det trimaranen HiQ som varit snabbast över havet. Den seglade i mål på 1.02,36 den 7 augusti 2003.