DELA

Rekordmånga med i Tournament

INNEBANDY. Tournament of Åland arrangeras för 20:e gången och firar jubileet med rekordmånga deltagare. Totalt gör 60 lag upp om turneringssegern.
– Det är väldigt många bra lag, så allt ligger öppet, säger arrangör Susanne Guildford.
Baltichallen, Vikingahallen och Godbyhallen fylls redan tidigt i morgon bitti av spelare från de totalt 60 lag som deltar i årets upplaga av Tournament of Åland, och lagen spelar fram till sent i kväll innan slutspelet tar vid i morgon.
– Det är lika öppet som alltid, säger Susanne Guildford som står som arrangör tillsammans med Jan Tuominen.
Fjolårssegrarna RIG Umeå, som tog hem både dam- och herrklassen, finns på plats. Vidare kan nämnas Åkersbergas herrar som brukar ta med sig ett mycket bra lag.
– Bland annat har klubben fostrat bröderna Samuelsson i Storvreta, berättar Guildford.
Och på tal om det, finns Atervrots – Storvreta baklänges – med på Åland.
– Deras spelarna är med och nosar om en plats i elitserien, så det är inga duvungar. Och kanske plockar de in någon från A-laget som vill förlänga säsongen?

Tuff herrklass
De åländska färgerna represtenteras av Paf Elit och ÅIBF:s flicklag i damklassen, ÅIBF:s pojklag i pojkklassen samt av ÅSC och IF Fram i herrklassen.
– Man vet aldrig vad ÅSC har för gäng, men de kan mycket väl ta hem turneringen. Men det är tufft i herrklassen i år, endast gruppettan i de åtta grupperna går vidare. Så det är vinna eller försvinna redan efter första dagen, säger Guildford.
I damklassen är det något öppnare, där går inte bara gruppsegrarna vidare, utan även de två främsta tvåorna i de sex grupperna.
– Paf Elit får det tufft med Väsby i sin grupp, men de kan ju alltid hamna bland de bästa tvåorna. De har plockat in lite ”gammalt” gäng, som till exempel Daniela ”Nela” Haglund.

Alla i huset
En annan ålänning kan man hitta i Falun Oilers i pojkklassen där Ted Nordlund spelar.
– Han är fostrad i IBK Hammarland och ska ha hela laget att bo hemma hos sina föräldrar.
60 lag börjar bli smärtgränsen för Ålands innebandyförbund i den form turneringen arrangeras i dag.
– Vi leker lite med tanken på att börja se över Eckeröhallen, att ha fyra planer där. Det kan bli lite problem med att separera ljudet från de olika planerna, men det är en dröm att ha allt mer samlat, säger Susanne Guildford och fortsätter:
– Det är roligt att det växer, innebandyn är absolut inte död!

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax