DELA

”Rekordet är ingen stor grej”

INNEBANDY. Ålandsbördige Hannes Öhman tog i veckan över målrekordet i superligan. Han har totalt gjort hisnande 445 mål under sin karriär än så länge, men konkurrensen ligger honom i hasorna. Magnus Svensson, som ligger tvåa, har gjort 444 mål och är fortfarande aktiv.
– Det kommer inte att hålla länge, säger Öhman själv om sitt rekord.
Ålands egna målspruta i svenska Superligan i innebandy har, i alla fall för ett litet tag, lyckats nå en av de milstolpar som är få anfallare förunnat. Med sina 445 mål gick Hannes Öhman i veckan om ledande Magnus Svensson i kampen om målrekordet i ligan, en position som han inte har haft förut. Men själv tycker han inte att det är något att hetsa upp sig över.
– Nej, Magnus som ligger strax bakom mig är fortfarande aktiv och dessutom yngre så rekordet kan ryka redan i helgen. Det stannar inte vid det här. Jag lägger ingen vikt i det utan media förstorar upp det till mer än vad det är, säger Hannes Öhman om rekordet.


500 mål
I stället har han siktet inställt på att vara den första innebandyspelaren i Superligan att göra 500 mål. Med andra ord saknas det 55 stycken och det finns bara ett sätt att uppnå det på.
– Att göra fler mål, haha. Annars handlar det framförallt om att jag håller mig hel och frisk. Så det kommer att bli en hel del rehabträning av ryggen i sommar för att hålla kroppen i skick. Sedan är ju inte allt upp till mig, mitt kontrakt går ut om ett år och för att göra seriemål måste man ha en klubb att spela i.
Hur stor roll spelar personliga prestationer för dig?
– Inte alls särskilt stor roll. Målen man sätter upp gäller i första hand lagets insatser. Sedan kan rekord och sådant vara roligt när man tittar tillbaka på sin karriär och hur siffrorna speglar den. Men inget mer än så.


”Euforisk känsla”
Hur har du blivit en så bra målskytt?
– Jag har alltid gjort mycket mål, ända från juniornivå. Jag tror att det handlar om att jag inte är rädd för att ta ett avslut, samtidigt som jag kan se luckor i försvaret och hos målvakten lätt. Sedan har jag självklart tränat mycket skott och så.
Finns det något mål du är extra stolt över?
– Alla finalmål är sådana som man minns. Men jag har inget specifikt som jag kan nämna. Alla mål man gör är förknippade med en känsla och avgörande finalmål ger en sådan helt euforisk känsla som är svår att beskriva.
Ödmjukheten till trots så är rekordet ett kvitto på Öhmans positiva formkurva efter en tid fylld med ryggproblem och snart är det dags för slutspel med Storvreta. Grundserien har laget redan vunnit och nu är siktet inställt på SM-guld. På söndag möter man stockholmslaget AIK som ligger strax under slutspelsplats och har allt att spela för.
– Vi ser fram emot att få sätta lite käppar i hjulet för AIK. Vi går in med allt vi har och vill vinna.

Carin Karlsson

carin.karlsson@nyan.ax