Rekord, rekord, rekord!

MOTORSPORT. Rekordmånga tävlanden fanns på plats när höstens streetrace på Gottbyrakan kördes i lördags.
Inför en rekordpublik på 1170 personer genomfördes totat 400 starter, vilket även det var rekord.
– Det var ett genomlyckat event, konstaterar tävlingsledaren Danne Sundman.
(Se bildspel under fliken bilder.)
Ålands motorklubb arrangerade i lördags ett streetrace på landsväg 1 mellan Svinryggen och korsningen i Gottby.
Det är det äldsta lagliga streetrace-tävlingen i Norden och i år kom det rekordmånga till start. I de tio olika klasser, tre i motorcykel och sju för bilar, ställde totalt 85 tävlanden upp.
– Det har aldrig tidigare varit fler än 80 deltagare. I år var det dessutom rekordpublik. Vad jag vet har det inte varit fler än runt 1100 personer tidigare år, säger tävlingsledaren Danne Sundman.

”Rock ’n’ roll-körning”
För andra året i rad fanns B-O Torpestad från Sko-Kloster i Sverige på startlinjen. Han tävlade i klassen Street Bike, vilken var den klass som lockade minst deltagare – endast två stycken.
– Jag tror klassen har lite lägre status än de andra klasserna eftersom man inte kör head to head utan att man sätter sin egen sluttid och sen kör man mot den, säger han.
Men han fick det inte riktigt att stämma under tävlingen i lördags.
– Underlaget är lite oberäkneligt så det blir lite som rock ’n’ roll-körning, säger Torpestad som till slut fick se sig besegrad av enda konkurrenten Ove Hamnström.

Opererade ryggen
En som tidigare tävlat motorcykel men i år hade bytt till en bubbla och klassen Rear Tech var Thord Sjöblom från Hammarland. Sedan han opererade ryggen klarar han inte av den framåtlutande positionen som mc-körning kräver.
– Det är väl inte riktigt samma sak med bil som med mc, men det är bättre för ryggen. Motorn har dessvärre inte varit 100 procent i dag (läs i lördags) och har inte kommit upp i högre hastighet än 140 km/h. Egentligen ska motorn ha 280 hk men just nu är det runt 150-170 hk, säger han.
Problemen gjorde att Sjöblom åkte ut i andra elimineringsrundan och som vinnare i klassen stod till slut Mikael Holmström.

Fredlund fattades
Tillsammans med Rear Tech var Pro Street Bike den klart populäraste klassen i höstens streetrace med 19 deltagare vardera. Pro Street Bike-klassen saknade dock hemmaföraren och 2008 års europamästare Fredrik Fredlund, som i stället befann sig i England för att försvara EM-titeln. Vann klassen på Gottbyrakan gjorde Dan Sundström som slog Mattias Olanders i den avslutande rundan.
Vinnare i de övriga klasserna var Kim Hilander som debuterade och vann i Bracket, Ida Zetterström i Junior Dragster och Magnus Lindqvist i Front Tech. Super Pro Street Bike-klassen vanns av Magnus Henriksson, Jouni H tog hem Quad Tech och Dan Lundström segrade i klassen Real Street. I Super Pro Street körde Patrick Lindberg hem segern. Samtliga vinnare med undantag från Jouni H blev dessutom åländska mästare.

Text: MARIA NYKVIST