DELA

Redo för Europarevansch

FOTBOLL. I Baku sparkades de sönder.

Den här gången ska Dever Orgill och Diego Assis ta IFK Mariehamn vidare i Europa.

– Med tanke på vad som hände senast är jag extremt taggad, säger Orgill inför torsdagsmatchen mot Odd.
IFK Mariehamn har dragit i gång sin Europauppladdning inför avresan i morgon bitti. Laget genomför sina sista träningar på Åland på WHA:s konstgräs, samma som gäller på Skagerak Arena i mötet med Odds BK på torsdag kväll.

Det är första gången IFK spelar i Europa League sedan de ödesmättade matcherna mot Inter Baku 2013.

Den gången hade Grönvitt 1–1 att gå på inför returen på WHA, men föll sedan hemma (0–2) och fick respass i första kvalomgången. Stjärnduon Dever Orgill och Diego Assis fick inte ens vara med på hemmaplan; båda drog på sig allvarliga knäskador i Baku efter att hemmaförsvararen Bruce Abdoulaye gått bryskt fram i sin behandling av IFK:arna.

Orgill och Assis, som inlett 2013 års ligasäsong strålande, tvingades av planen redan i första halvlek och spelade inte mer fotboll det året.

– Det var tragiskt att vi båda blev skadade. Men som fotbollsspelare måste man gå vidare och vi kom båda tillbaka, säger Dever Orgill.

”Kan kalla det revansch”

– Jag ser fram emot ett bättre resultat den här gången. Och att jag får två skadefria matcher (skratt). Man kan kalla det för revansch, men jag ser det mest som en fantastisk möjlighet att få spela i Europa igen.

Ödets ironi gör att Diego Assis är tveksam till start mot Odd på torsdag. Den brasilianske mittfältaren dras med en lindrigare ledbandsskada i foten, och tvingades utgå före paus i ligamatchen mot PS Kemi häromveckan.

– Jag tror att jag kan spela på torsdag, men vi får se. Foten känns okej och jag ska träna för fullt i morgon (läs: i dag). Förhoppningsvis håller foten då, säger Diego Assis.

28-åringen fick bara spela 33 Europa League-minuter i Baku för tre år sedan.

– Jag är väldigt motiverad över att få spela i Europa igen. Vi vill ta tillbaka det vi förlorade förra gången. Ibland händer dåliga saker i fotboll, men jag vet att gud har kontrollen i ens liv och han gav mig styrkan att kämpa igenom en tuff rehabperiod.

Dever Orgill är nyss hemkommen från ett annat internationellt äventyr.

Anfallaren representerade Jamaica i Copa America i USA – som vanns av Chile – och fick stöta på världsklasspelare när hans ”Reggae Boyz” föll i sina tre gruppmatcher mot Venezuela, Mexiko och Uruguay.

Mötte ”Rafa”

– Jag fick göra inhopp i två av matcherna och det var en bra erfarenhet för mig. Kvalitén är väldigt, väldigt hög. Tänk att möta en kille som Rafael Márquez i Mexiko, det är en annan nivå än jag är van vid, säger Dever Orgill.

Ett faktum han lutar sig emot när IFK ska slå ur underläge mot den seedade favoriten Odd.

– Vi ska inte visa dem någon respekt på bortaplan. Vi ska utmana dem och fajtas 100 procent hela matchen.

En matchbild där hemmalaget Odd har mycket boll och öser på i offensiven tror han kan passa IFK.

– Jag gillar att spela mot lag som ligger högt upp i banan, för då får vi fina chanser att kontra. Förhoppningsvis kan vi använda oss av min snabbhet, för så länge vi håller ställningarna i försvaret så kommer vi att få möjligheter att ställa om till anfall.

Hur är känslan inför årets EL-kval jämfört med 2013?

– Vi spelare är närmare varandra nu än vi någonsin har varit, vi är som en familj. Alla jobbar stenhårt för varandra, och vårt spel i ligan visar att vi är ett formstarkt lag.