DELA

Ramstedt vann välbesökt säsongsavslutning

SKIDOR. Prästgårdsloppet i söndags var sista tävlingen för säsongen på hemmaplan för de åländska skidåkarna. Ett trettiotal åkare kom till start och som väntat vann Pargas IF-åkaren Thomas Ramstedt tävlingen överlägset.
– Det här var en bra förberedelse inför FM nästa helg, säger han.
För Ramstedt var söndagens tävling den tredje för vintern på Åland. Tidigare har han skidat både FSSM och Ålandssprinten här.
– Det har råkat sig så att de här tävlingarna passat bra i mitt program, säger han.
Ramstedt såg Prästgårdsloppet som en möjlighet att ladda inför helgens FM-femmil och -stafett.
– Jag hoppas på en medalj på femmilen. Den här säsongen har varit lite upp och ner. I början skidade jag hyfsat, sedan hade jag en period som var riktigt dålig, sedan blev FM lyckat där jag tog en fjärdeplats och på FSSM gick det riktigt bra. Lahtis blev dock en besvikelse. Så det har varit en ojämnare säsong än vad jag brukar ha.
Ramstedt förklarar ojämnheten med att han i september fick sitt andra barn.
– Dagsrutinerna blev förstås lite rubbade då.
Blir det fler tävlingar på Åland för dig framöver?
– Kanske, vi har små planer på att delta i något rullskidslopp. Vi har ett par riktigt duktiga rullskidåkare i teamet så de kommer säkert i alla fall, om det passar följer jag också med. Då kanske vi kan förlägga ett träningsläger hit samtidigt.


Bröt staven
Tvåa efter Ramstedt i Prästgårdsloppet blev Jomala IK:s Lennart Holmström.
– Vi låg tillsammans i en klunga i början men sedan bröt jag staven i en nedförsbacke på andra varvet. Först efter två kilometer fick jag en ny och då hade jag hunnit dra på mig mycket mjölksyra. Sedan tog det ett tag att återhämta sig, säger Holmström.
Holmström lyckades ändå ta sig uppåt i fältet igen. Från att ha fallit många placeringar gick han snabbt ikapp klungan igen.
– Vid varvning var jag ikapp.


Bästa dam
I damklassen avgick Karina Danielsson med segern.
– Det gick bra uppför men sedan är jag för svag i armarna när det gäller att staka. Därför hänger jag inte med gubbarna, säger hon.
Under vintern har Danielsson ofta varit ensam startande i damklassen när lokala tävlingar ordnats.
– Det var roligt att det var några fler med i dag, säger hon.
I motionsklassen gick förstaplatsen till Rune Nordin. Han berättar att han inte tävlat alls på hemmaplan den här vintern.
– Jag har bara åkt Vasaloppet. Efter det tänkte jag lägga upp skidorna på hyllan, men sedan bestämde jag mig för att vara med i dag i alla fall. Och det gick ju bra.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax