DELA
Foto: Oskar MagnussonSAMARBETAR Ålänningen Tom-Stefan Witting hjälper rallystjärnan Jari-Matti Latvala mot nya framgångar.

Rallystjärnan får åländsk hjälp

RALLY. VM-tvåa i fjol.

Men efter en tung säsongsstart tar rallystjärnan Jari-Matti Latvala åländsk hjälp.

– Det handlar om att lära ut kroppens naturliga rörelsemönster, säger ergoterapeuten Tom-Stefan Witting.
Ålänningen Tom-Stefan Witting har jobbat med en rad kända idrottsmän genom åren, och Nyan har bland annat skrivit om hans samarbeten med svenske slalomåkaren Markus Larsson och tungviktsesset Robert Helenius på senare år.

Witting är ergoterapeut i grunden och arbetar med allt från barn med koncentrationssvårigheter till elitidrottsmän. För den senare kategorin har han utvecklat konceptet ”Neurolize”, neurologisk träning för att optimera kroppens nervsystem och muskelfunktioner och i förlängningen dess prestationsförmåga.

Senast i raden av stjärnor att testa på Wittings träningsrön är rallystjärnan Jari-Matti Latvala, 30.

Men samarbetet är inte nytt.

Treier tipsade

– Vi träffades i samband med Finska rallyt i Jyväskylä i fjol. Christoph Treier (mental tränare) tipsade mig om Tom-Stefan, och jag ville ha hjälp med att få bort pressen och höja mitt fokus inför hemmatävlingen, säger Latvala som vann Jyväskylärallyt.

– Det var en av mina bästa tävlingar jag har gjort i min karriär och nu kände jag att det var dags igen för den här typen av träning.

Jari-Matti Latvala vill bryta mönstret efter en svag start på VM-serien.

I fjol slutade han tvåa totalt bakom världsmästaren Sébastien Ogier, men i år har han tvingats avbryta två av fyra race, slutat tvåa i Monte Carlo-rallyt och 15:e i Mexiko.

– Har man fel rörelsemönster är det lätt hänt att man kompenserar för dessa. När jag håller i ratten på fel sätt så spänner jag mig och tappar mitt avslappnade sätt att köra. Med Tom-Stefan har jag försökt hitta tillbaka till de naturliga rörelserna, säger Latvala som tävlar i Portugal i helgen.

– I fjol var det bara korta möten inför en tävling. Den här gången har jag haft en helg på mig att verkligen ta till mig den här träningen, och förhoppningsvis går det bättre från och med nu.

Vad är det som inte har stämt hittills?

– Bilen har förändrats rent mekaniskt till i år. Körkänslan är annorlunda och jag har inte ett 100-procentigt självförtroende än med den och då har misstagen kommit.

Du har VM-brons och VM-silver och Finland väntar på en ny världsmästare. Hur mycket tänker du på titeln?

– Siktet var inställt på att 2015 skulle bli mitt år efter silvret i fjol. Klart att det finns där i tankerna, men med tanke på hur säsongen har börjat handlar det nu mest om att komma tillbaka på banan, ta poäng och få självförtroende igen.