DELA

Qvintette till Frankrike

TRAV. Till våren går stjärnstoet Qvintette till avel. Men innan dess rundas karriären av med en sista satsning i Frankrike.
– Det blir le grand finale, säger ägaren Ulf Eriksson.

Det är bråda dagar för lantbrukaren Ulf Eriksson från Vestansunda.
Han är i färd med att ordna med hästtransport ner till franska Normandie där hans Qvintette har en stallplats som väntar på sig.
Det femåriga stjärnstoet är på väg att realisera en dröm för Eriksson.
– Att få tävla i Frankrike är något man kanske bara får göra en gång här i livet, och då gäller det att greppa chansen när den kommer, säger han.
Qvintette är anmäld till ett lopp på klassiska travbanan Vincennes, som ligger strax utanför Paris, den 22 januari. Stoloppet avgörs dessutom under Prix d’Amérique-veckan där huvudloppet (som avgörs på söndag den 25 januari) räknas som ett av världens största och mest prestigefyllda travlopp.


Rundar av karriären
Ulf Eriksson har tagit hjälp av Michael Demmers vid Västerbo stuteri som ordnat med anmälningen till loppet, och ordnat med en stallplats för Qvintette hos en svensk hästägare som är bosatt i Normandie sedan ett tjugotal år.
– Anmälningssystemet i Frankrike är ett helt annat än man är van vid och jättekrångligt. Man måste ha någon som hjälper en med kontakterna, annars är man ute på hal is, säger Ulf Eriksson.
Han åker själv med till Frankrike på torsdag och stannar till loppet på Vincennes den 22 januari. Sedan åker han hem, men Qvintette blir kvar.
– Hon går i träning där och ser vi att hon håller på tävlingarna får hon vara kvar så länge som möjligt. Men i april eller maj går hon till avel, så det här är le grand finale för Qvintette, säger Eriksson och skrattar.

Läs mer i tisdagens Nyan.

Oskar Magnusson