DELA

Pussinen glänste inför Yles kameror

GYMNASTIK. Första tävlingen i den tyngsta klassen.
Då slog Emma Pussinen till med guld i hopp i Finlandssvenska gymnastikmästerskapen – inför Yles tv-kameror.
– Kul att gymnastiken uppmärksammas, säger hon.
Mariehamns gymnastikförening åkte med en rekordstor trupp om drygt 30 deltagare till FSG-mästerskapen i Grankulla i helgen.
Föreningen hade gymnaster med i samtliga klasser, från B-klassen för de allra yngsta upp till F-klassen dit Emma Pussinen tagit klivet upp från E-kategorin. 16-åriga Pussinen hade i och med det redan skrivit historia som MGF:s blott andra tävlande i den högsta klassen efter sin syster Malin som numera är tränare i föreningen.
Men Emma Pussinen nöjde sig inte med det.


Tre medaljer
Under tävlingshelgen fortsatte historieskrivandet i Nyland när hon tog guld i hopp med sitt patenterade ”Tsukahara”, och hon följde upp förstaplatsen med att ta silver i såväl barr som i fristående. På bommen blev det en fjärdeplats, och en tredjeplats totalt i sammandraget.
– Jag är jättenöjd med tanke på att det var min första tävling i F-klassen. Superkul att träningen har gett resultat, säger Emma Pussinen som gjorde sitt bästa för att att undvika att bli nervös inför sin nya tävlingsomgivning där Yle-sporten var på plats och följde varje steg F-gymnasterna tog.
– Med tanke på att jag just gått upp en nivå så satte jag inte lika stor press på mig själv som jag hade gjort inför en E-tävling. Jag åkte dit för att göra mina moment bra, och sen kika på vad de andra i Svenskfinland kunde göra. Jag hann aldrig bli nervös.
Hur mycket skiljer sig F-klassen mot E?
– Nog är det skillnad. I F-klassen är det svårare volter och svårare saker man ska klara av..
Emma Pussinen har ett trumfkort i sin nya tävlingsklass.
Hoppet ”Tsukahara” var det bara åländskan och F-klassens suveräne totalvinnare Salla Rudnäs (Fitness idrottsförening, Jakobstad) som mäktade med under mästerskapet i Grankulla.
– Man kan kalla det för ett grundvolthopp. Det är början till alla svåra hopp de gör på VM. Utvecklar man det lite till så får man till sist ett väldigt svårt hopp. I MGF är det bara några få som har gjort det tidigare, så det är en rätt stor grej för oss. Där jag tidigare hjulade över plinten gör jag nu en volt, och vi har haft som krav i föreningen att man ska klara det innan man får gå upp i F-klassen.
Hur svårt var det att sätta hoppet till en början?
– Ganska svårt. En av mina svagheter är att jag är ganska försiktig och vill ha kontroll över vad jag gör. Läskigast var man snurrade runt första gången. Men vi körde på tills jag kände mig säker med mjuka landningar ner i gropen. Sen kunde jag gå över till att hoppa ”hårt” och landa på golvet.
Emma Pussinen var inte ensam MGF:are om att plocka med sig medaljer hem till Åland.
I E-klassen ordnade Celine Roberts silver i hopp och Mollie Manelius fick samma valör på sin medalj i barr. Felicia Roberts tog brons på bom i den äldre C-klassen och i den yngre kategorin blev Kajsa Sjöström tvåa i samma tävlingsdisciplin.
Nioåriga Nora Karlsson vann i hopp i D-klassen och slutade tvåa i fristående.
För många i den yngsta klassen B var det första tävlingstillfället utanför Åland, men samtliga gymnaster tog sig igenom sina respektive serier. Bland annat noterades Smilla Påvall för en förstaplats i hopp i den äldre B-klassen, och Julina Alderborg tog även hon guld på bom och brons i barr. I bom kom Felicia Höstman tvåa, och i den yngre B-klassen slutade Smilla Berglund tvåa i fristående.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462

Fotnot: Se Emma Pussinens Tsukahara i FSGM i Yles Sportnytt på: http://arenan.yle.fi/tv/2316498 samt hennes intervju på: http://arenan.yle.fi/tv/2473895