DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>VIKANDE TREND Åland Uniteds publiksiffror minskar, och påverkar klubbens ekonomi och långsiktiga arbete negativt. Andretränaren Mikael Virta är på väg att få en ny roll i ÅU, med större fokus på adminstration, sponsoravtal och spelarrekrytering.

Webb-TV: Nyordning i Åland United

FOTBOLL. Åland Uniteds publiktapp påverkar klubbens långsiktiga lagbygge.

Till nästa säsong tvingas man återgå till ettårskontrakt.

– Och sen blir det nattorientering för att hitta nya spelare nästa höst igen, säger sportgruppsordförande Mikael Virta.

(Klicka här för att höra intervjun med Mikael Virta från Åland24:s nyhetssändning)
När ÅU vann FM-guld 2013 hade laget en snittpublik på 303 åskådare per match. Under silversäsongen i fjol minskade publiken, ända fram till att den avslutande macthen mot PK-35 gjorde att snittpubliksiffran för 2014 blev 364.

I år har bara 216 personer sett ÅU:s matcher i genomsnitt och publiktappet – cirka 40 procent – påverkar klubbens verksamhet.

– På intäktssidan ligger vi en hel del under vår budget, ganska många tusenlappar på fel sida. Det gör att nästa års budget måste revideras och kostnaderna för 2016 dras ned, säger Mikael Virta och fortsätter:

– Vi försökte inför i år att skriva tvåårskontrakt. Det är lite dyrare att betala för spelare även i november och december, men konceptet har funkat bra. Till nästa år blir det dock att skriva kontrakt från januari till oktober.

Virtas egen roll är på väg att förändras till sportchef med mer fokus på sponsordelen, spelarrekrytering och administration – även om något kontrakt ännu inte är påskrivet. Målvaktstränaren Craig Wight blir fortsättningsvis även assisterande tränare till Gary Williams.

Läs mer i onsdagens Nyan.