DELA

Publikökningen: 138 procent

FOTBOLL. Här är Åland Uniteds publiksuccé efter EM-uppehållet: en ökning med 138 procent.
– Vi är den enda klubben i landet med ett sådant här stöd, säger tränaren Gary Williams.
Damernas liga rivstartade efter det sex veckor långa EM-uppehållet med seriefinalen mellan dåvarande serietvåan Åland United och ettan PK-35 på WHA den 27 juli. Uniteds ledning drog upp riktlinjerna för att ordna en publikfest – och lyckades.
– Det är så att i sportsliga arrangemang nuförtiden kräver publiken mer än en match. De vill ha anslutande arrangemang och underhållningsvärde vid sidan av. Vi ska jobba stenhårt för att det ska bli en riktig folkfest, sa ordföranden Peter Lindbäck och satte upp ett minimimål om 500 personer i publiken.
Det kom 520 personer till PK-35-matchen vilket var säsongens bästa publiksiffra för Åland United.
När laget i onsdags tog emot ligafemman Kokkola F10 kunde klubbens ledning glädjas åt årets näst bästa publiknotering på 493 personer.


”Fantastiskt underhållning”
– Jag tror att många som såg Åland United för första gången mot PK-35 kom tillbaka till matchen mot Kokkola. Det finns en del fördomar hos folk om vilken nivå damfotbollen håller, men en sådan fantastisk underhållning som den matchen var tror jag övertygade många tvivlare, säger Peter Lindbäck.
Att Åland Uniteds publiksnitt ökat från 213 i snitt före EM-uppehållet till 506,5 i de två hemmamatcher som följde efter det – en ökning på knappt 138 procent – är ingen slump.
– Tillsammans med elever från Handelsläroverket har vi tittat på olika sätt för att bli mer attraktiva för publiken. En viktig del är att vi nu spelar alla hemmamatcher på WHA och får en arena att förknippas med. Dessutom har klubben blivit bättre på sociala medier plus att lokal media har hjälpt till att bygga intresset för damfotboll, säger Peter Lindbäck.
Uniteds publiksiffror kring 500-strecket kan jämföras med det allsvenska topplaget Malmö som lockade 712 personer mot Sunnanå i sin första match efter uppehållet. Inför EM låg snittet på Malmö IP på 763.


Ska vara förebilder
– Att vi leder ligan spelar förstås in, och jag tror att EM har bidragit till ett ökat intresse också. Men hur som helst är det fantastiska siffror för ett litet samhälle. Vi kunde inte skicka en bättre signal till resten av fotbollsvärlden; ingen annanstans i Finland lockar damfotbollen så mycket folk som på Åland, säger Unitedtränaren Gary Williams som hoppas på publikfest även i morgondagens möte med GBK på WHA.
– Vi måste respektera intresset, inte bara genom att vinna matcher utan också genom att spela positiv fotboll och vara förebilder för ungdomarna som ser på.

Oskar Magnusson