DELA
Foto: Erkki SantamalaHÖGTRYCK Många är de unga crossåkarna på Åland. 25 stycken deltog i helgens läger.

Proffsigt crossläger på Vessingsbodabanan

MOTOCROSS. Här drillas de åländska crossungdomarna – av forna proffset Niklas Granström.

– Det är mitt sätt att ge tillbaka och fortsätta att vara en del av sporten, säger den 36-åriga norrbottningen.
Efter några sämre motocrossår på Åland har sporten börjat växa och få fart.

Numera tävlingsåker en handfull juniorer och seniorer utanför Åland, och uppsvinget kan crossentusiasterna tacka banbygget i Vessingboda för menar Ålands motorklubbs Björn Ekstrand.

– Tidigare gick crossbanan i folkracebanan, men när inte det gick längre gick sporterna skilda vägar. Den nya crossbanan började byggas 2010 och var klar ett par år senare, och efter det har vi fått fler åkare. Vi har alltid haft många crossintresserade på Åland, men självklart underlättar det att vi har ett ställe att träna på, säger Björn Ekstrand från ÅMK:s motocrossektion.

 

I helgen togs ytterligare ett steg i satsningen på ÅMK:s yngre förare. Ett miniträningsläger ordnades i Vessingsboda, och gästinstruktör var Kalixsonen Niklas Granström.

Mellan år 2000 och 2006 var han heltidsproffs och på meritlistan finns bland annat en fjärdeplats i SM samt EM- och VM-deltagande.

– Jag tävlade i 40 länder under mina år som aktiv, och att hjälpa till som instruktör är ett sätt att ge tillbaka till den här sporten. Jag har fått så mycket av den, säger Niklas Granström.

 

Läs mer i tisdagens Nyan