DELA

Prisökningen: 185 procent

FOTBOLL. I juli kvalar IFK Mariehamn till Europa League för första gången.
Då höjer klubben biljettpriset med 185 procent.
– Det är en unik händelse och vi har klubbens ekonomi att tänka på – då tycker vi att det är rimligt, säger Jörgen Pettersson från IFK:s projektgrupp.
På måndag släpps biljetterna på WHA till IFK Mariehamns hemmamatch i Europa League-kvalet som äger rum antingen den 4 eller 11 juli. Både speldatumet och motstånd är höljt i dunkel tills den 24 juni då lottningen äger rum – men biljettpriserna är redan fastslagna:
40 euro för en ordinarie sittplatsbiljett – 100 euro för ett VIP-paket.
De billigaste biljetterna är 26 euro dyrare än dem för en match i Tipsligan – en ökning på 185 procent.
– Självklart har vi förståelse för att folk reagerar på prissättningen. Men vi anser att vi bjuder på nåt unikt och att det här är klubbens största match, och då tycker vi också att det är rimligt att besökarna får betala mer än vanligt, säger Jörgen Pettersson som är ordförande i den projektgrupp klubben satt samman med anledning av Europaspelet.


”Har förståelse”
En rundringning som Nyan har gjort till Finlands övriga Europa League-deltagare; Inter, TPS och Honka, visar att de klubbarna ännu inte bestämt biljettpriserna till kvalspelet, men att de sannolikt inte kommer att höja priserna med mer än omkring fem euro (cirka 25 procent) jämfört med ligaspelet.
Men TPS-ordföranden Marco Casagrande säger sig ha förståelse för Grönvitts prisbild med tanke på matchens unika status på Åland:
– Hos oss skulle aldrig fansen acceptera en alltför hög prishöjning till en Europamatch, särskilt inte till de första omgångarna där motståndet är relativt okänt. Men då är våra supportrar också vana vid Europaspel, jag förstår om dom tar mer betalt på Åland med tanke på att det är första gången och att det bara finns 1.600 platser, säger Casagrande.
Just det faktum att enbart sittplatser får användas i Europa League-sammanhang tror Jörgen Pettersson borgar för ett utsålt WHA i juli.


Räknar med slutsålt
– Vi räknar med att arenan kommer att vara fullsatt. Dom som avvaktar med att köpa biljett riskerar att stå utanför när det väl blir match, och dessutom tror jag att dom flesta supportrar inser att det är dyrt att driva en proffsklubb och att vi vill göra det mesta möjliga av det här eftersom vi har ett ansvar gentemot klubben.
VIP- och guldkortsinnehavare har sina platser reserverade till maj månads utgång innan de släpps till andra intresserade.
Är det en tänkbarhet att sänka biljettpriserna om ni inte har sålt ut arenan i maj?
– Vi funderar själva på en sån fråga men den är hypotetisk så det finns inget svar. Vi räknar med att sälja ut WHA.
I första omgången kan ni få möta okända lag från San Marino och Georgien. Kommer biljettpriset att hålla samma nivå om ni går vidare och får spela mot ett storlag?
– Jag har svårt att se att priset skulle kunna höjas ytterligare. Det som är speciellt med biljetterna till första omgången är ju dramaturgin; man vet varken motstånd eller speldatum. Det är en liten ”mystery box”.Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax