DELA

Premiärkrocken

ISHOCKEY. IFK Mariehamns fotbollslag jagar en Europaplats på lördag.
Samtidigt inleder föreningens ishockeylag sitt nya division III-äventyr.
– Man hinner med att gå på båda matcherna, säger IFK-lagledaren Conny Qvarfordt.
Lördagen den 25 oktober blir superdag för IFK-fans med en förkärlek för både fotboll och ishockey.
Klockan 14 rundar IFK av fotbollsligan i matchen mot TPS.
40 minuter senare inleds division III-säsongen för IFK Mariehamns ishockeylag som möter SK Iron i Islandia, ett stenkast från Wiklöf Holding Arena.
För nykomlingen IFK-hockey kan det ses som en nitlott att behöva konkurrera med ligafotboll i sin premiärmatch, men eftersom laget ska hinna med 14 seriematcher fram till mitten av december finns inget utrymme att flytta några matcher.
– Och vi måste spela tjugo i tre så att våra motståndare hinner med båten hem. Det är inte så mycket att göra åt för vår del, säger lagledaren Conny Qvarfordt som ändå är hoppfull om att många kommer att leta sig till Islandia i morgon.


”Stort intresse”
– Vi märker av att det finns ett stort intresse för hockeyn och vår premiär. Det har till och med hört av sig folk till oss som vill åka med till Norrtälje för bortamatchen på söndag.
I kvalserien till division III i våras snittade IFK Mariehamn 367 åskådare på de tre matcherna. Sett över hela säsongen var snittet lägre, men Grönvitt har sällan under 300 åskådare i Islandia och trenden lär peka uppåt under kommande säsongs division III-spel.
Ishockeyherrarna lär fortsätta att utmana Åland United (som snittade 364 åskådare/match i år) som Ålands andra publiklag efter IFK:s ligalag i fotboll.
– Vi vill ju gärna slå Åland United den här säsongen. Och på längre sikt tänker vi slå IFK-fotboll. Vi får utöka Islandia till dess bara, säger Conny Qvarfordt och skrattar.


Mattsson på väg tillbaka
Till premiären mot Iron har IFK-tränaren Rein Metsik ett par nya spelare till sitt förfogande; en comebackande Dominik Ingström och Nutthakit Snickars från division III-laget Kraft i Närpes. Dessutom är ålänningen Oliver Mattsson på väg mot en comeback i IFK efter några år i Åbo och spel med VG-62 i Suomi-sarja (tredjeligan). 24-åringen har spelat ungdomshockey i föreningen men aldrig representerat A-laget tidigare.
Däremot har två spelare från den ursprungliga truppen tackat nej till spel i vinter: Tommy Holmberg och Fredrik Björklund på grund av tids- respektive motivationsbrist.
– Oliver (Mattsson) är inte med nu till helgen. Han studerar fortfarande i Åbo men tanken är att han ska vara med oss framöver, säger Rein Metsik.
Målet för IFK-hockey är att sluta topp fyra i division III östra A och att få spela i alltrean efter nyår.
– Vi tar en sak i taget och siktar först och främst på alltrean. Det är svårt att veta hur vi står oss när vi är nya i serien, men vi kommer såklart inte att ha råd att göra de misstagen vi gjorde i fyran. Är vi skärpta och fokuserade tror jag att vi kommer att klara oss bra.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax