DELA

Pettersson tar över IFK i vår

FOTBOLL. I fredags stod det klart att Jörgen Pettersson blir ny ordförande i IFK Mariehamn Ab. Efter bolagsstämman i vår är det han som tar över klubban.
Men valet har inte varit helt okontroversiellt. Frågan har väckts om det verkligen går att kombinera en sådan post med ett civilt jobb som redaktionschef på en tidning.
Här ger Pettersson själv sin syn på saken.
Vid IFK Mariehamn Ab:s extrainsatta bolagsstämma i fredags valdes Jörgen Pettersson till ny styrelseordförande. Tidigare ordförande Mikael Granskog avgick med omedelbar verkan vid styrelsemötet i oktober. Sedan dess har Thomas Lundberg varit tf ordförande, en post han besitter fram tills bolagsstämman i vår. Därefter tar alltså Pettersson över.
– Det ska bli spännande och jättekul. Men det är svårt att säga nu direkt vad jag har för planer eftersom jag inte varit med på något annat möte bortsett från det i fredags. Men jag är bra på att få folk att tycka om att jobba så med entusiasm ska vi få mer folk till matcherna och få det hela lite festligare, säger Pettersson och blickar ut över ett snötäckt Wiklöf Holding Arena.

IFK framför IFFK
Petterson tror själv att han erbjöds posten tack vare den gedigna erfarenhet han har av idrott- och föreningsliv på Åland.
– Jag har ägnat mig åt idrott så länge jag kan komma i håg. Först var det fotboll som gällde, men efter en knäskada satsade jag i stället på schack. Därefter har det främst varit volleyboll. Och genom mitt engagemang i öspelsorganisationen har jag dessutom fått engagera mig i idrott på ett internationellt plan, säger han.
Och han vill motbevisa alla som betvivlar att han som gammal IFFK:are faktiskt kan ha hjärtat i IFK också.
– Jag har varit på alla IFK:s hemmamatcher den gångna säsongen. Jag har följt med i organisationen och jag har två söner som just nu spelar i föreningen. Jag är dessutom född bara några stenkast från WHA, säger han.

Dubbla roller
Men det har inte enbart varit positiva tongångar kring valet av Pettersson till ordförandeposten. Att han samtidigt jobbar som redaktionschef/nyhetschef på tidningen Åland har väckt debatt inte minst på de lokala tidningarnas webbsidor och på ledarplats. Enligt Journalistförbundets yrkesregler om journalistisk integritet står det nämligen ”acceptera inte uppdrag, inbjudan, gåva, gratisresa eller annan förmån – och ingå inte avtal eller andra förbindelser – som kan misstänkliggöra Din ställning som fri och självständig journalist. ”
Men Pettersson har alltså trots den regeln tackat ja till styrelseuppdraget.
På Journalisthögskolan poängterades ofta att den dagen man börjar jobba som journalist måste man avsäga sig alla uppdrag man har inom föreningar. Nu blir du styrelseordförande i IFK Mariehamn Ab, alltså ett aktiebolag dessutom, hur rimmar det med journalistisk etik?
– Jag hörde efter med min arbetsgivare och de tyckte att det var okej. Dessutom ser jag det inte som ett aktiebolag utan mer som en förening som jag vill vara med och stötta. Visst, det är ett aktiebolag men det är inte så att någon plockar ut dividend, alltså äger aktier för ekonomisk vinning. Det hade också varit skillnad om jag själv hade gjort det för egen vinning. Men det är ett ideellt uppdrag och jag gör det här för att det är bra för laget, säger Pettersson.
I de pressetiska reglerna står det också ”ge inte efter för påtryckningar från utomstående i avsikt att hindra eller inskränka berättigad publicitet.”
Som nyhetschef och näringslivsreporter kommer du ofta i kontakt med nyheter som rör IFK:s sponsorer eller nyheter med anknytning till styrelseledamöterna. Hur kan läsarna vara säkra på att du fortsättningsvis ger en rättvis bild och inte väljer bort eller framhäver nyheter?
– Jag tror att det är skillnad när det handlar om stora samhällen. Här i ett litet samhälle tror jag att folk förstår att jag kan skilja på rollerna. Jag har haft mängder av poster genom åren och det har aldrig varit några problem. Jag har en stark integritet och jag ser inte att det blir några intressekonflikter. När jag arbetar på tidningen är det den rollen jag har och skulle till exempel en journalist ringa till mig i egenskap av ordförande om en fråga som rör IFK skulle jag inte nämna det för någon på tidningen, säger han.
Hur har dina kollegor på redaktionen reagerat på att du blir ordförande?
– Det är flera som har ställt frågor men det är ingen som har protesterat. Jag ser inte problematiken utan tycker snarare att fler journalister ska engagera sig i föreningslivet. Dessutom ser jag inte att det är styrelseordförande och styrelsen som har en framträdande roll utan att det är klubben med klubbdirektören, tränarna och spelarna som sköter det mesta, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax