DELA

Pekka brinner än

FOTBOLL. Han fyller 62 i juli och har just inlett sin fjortonde raka försäsong som huvudtränare för IFK Mariehamn.
Han sitter på ett utgående kontrakt och potentiella ersättare står på rad – men Pekka Lyyski har inga tankar på pensionen.
– Jag har svårt att tänka mig att jag inte skulle jobba med fotboll i framtiden, säger han.
Pekka Lyyski tränade visserligen IFK Mariehamns herrlag i fotboll under ett par sejourer på 1980-talet.
Men det var när Karlebysonen tog över som huvudtränare 2002 som Pekka Lyyski blev ett med tränarrollen.
Hans långlivade karriär i en och samma klubb är lika unik, och närmast synonym med, som IFK Mariehamns resa från en klubb i mängden i division II till att utmana ligagiganterna och spela kvalmatcher till Europa League.
När IFK Mariehamn tar emot Inter i Eckeröhallen i kväll markerar det ännu en hemmapremiär i tävlingssammanhang för Pekka Lyyski som chefstränare för Grönvitt. I år leder Lyyski ålänningarna i sin fjortonde raka säsong, och i Europafotbollen har han bara två övermän när det kommer till uthållighet: Ronnie McFall, som har lett nordirländska Portadown FC sedan 1986, och Arsene Wenger, som basat över Arsenal sedan 1996.


14:e raka säsongen
– Någon frågade mig häromdan hur jag orkar med att dra i gång en försäsong för 14:e gången, säger Pekka Lyyski när vi slår oss ner i WHA:s pressrum.
– Jag svarar som jag alltid gör: Jag trivs så bra med att vara tränare så det blir inte slentrian för mig. Man kan inte vila på lagrarna och tänka att man gjort det här tretton år tidigare och ta det med en klackspark, för så fungerar det inte. Varje ny säsong är en ny utmaning och det här jobbet ska skötas lika noggrant som alla andra jobb.
I ett IFK där spelaromsättningen normalt sett är hög mellan säsongerna har Pekka Lyyski en 19 man stark trupp redan från start. Många stöttepelare är kvar från i fjol, och känslan är att Lyyski kan bygga på den grund som redan är lagd i stället för att börja om från noll.

Läs mer i torsdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax