DELA

Paatelainen: ’Forsell är en matchvinnartyp’

FOTBOLL. Mixu Paatelainen följde U21-landslaget på plats i Mariehamn.
I en intervju med Nyan gav Finlands förbundskapten sin syn på drömstarten i EM-kvalet – och hyllade Petteri Forsell.
– Vi har inga andra spelare som kan göra sådana mål som Petteri, säger Paatelainen.
Det forna Englandsproffset Mixu Paatelainen har hunnit fylla 47 år och är inne på sitt tredje år som finsk förbundskapten.
Kontraktet med Bollförbundet sträcker sig över EM 2016, och kvalet till mästerskapet i Frankrike kunde inte ha fått en bättre blåvit start. Finland slog Färöarna borta med 3–1 i söndags, samtidigt som toppseedade Grekland överraskande föll mot Rumänien på hemmaplan.
Mixu Paatelainen ser framför sig ett tufft kvalspel med flera jämnstarka lag, samtidigt som chansen för ett finskt landslag att nå ett stort mästerskap för första gången aldrig har varit större. Tack vare EM:s utvidgande till 24 lag går både gruppettorna och tvåorna samt den bästa kvaltrean vidare till EM-slutspelet.
– Det var en kanonstart för oss. Färöarna borta är aldrig en enkel match. Jag skulle bli förvånad om alla andra lag i gruppen åker till Torshavn utan att tappa poäng, säger Mixu Paatelainen när Nyan träffar honom på Wiklöf Holding Arena.
– Gruppen känns väldigt tajt och blir ännu tajtare nu när Grekland förlorade. Både de och Ungern, Rumänien och Nordirland har fantastiska spelare som är vana spel i de bästa ligorna i Europa. Det kommer att bli en svår resa, men den här gången är det inte kört även om man förlorar en match.
IFK Mariehamns Petteri Forsell har fått landslagsdebutera under Mixu Paatelainens ledning, även om han blev kvar på bänken hela matchen mot Färöarna.


Mogen matchvinnare
I den 23-årige mittfältaren ser Paatelainen en matchvinnartyp som har mognat.
– Petteri är väldigt effektiv som spelare. Han gör mål och spelar fram till mål. Rent fysiskt är han kanske inte där han borde vara, men jag är säker på att han jobbar på det, säger Mixu Paatelainen.
– För oss är han väldigt viktig. Vi har inga andra spelare som kan göra mål från långt håll såsom Petteri kan med sin frisparksfot. Han kan göra alla sorters mål och skapa chanser ur ingenting.

Läs mer i torsdagens Nyan
Oskar Magnusson