DELA

På Åland är risken väldigt liten

IDROTT/HÄLSA. Multiresistenta bakterier kan spridas på gym. Det berättade SVT:s Aktuellt förra veckan.
På Åland är smittorisken dock liten, dels för att MRSA-fallen är få och dels för att gymmen är noga med hygienen.
SVT berättade förra veckan att allt fler svenskar smittas av multiresistenta bakterier (MRSA). Aktuellt hade tagit del av statistik från Smittskyddsinstitutet som visar att ökningen i Stockholm är särskilt stor bland barn och yngre vuxna och att det vanligaste är att man smittas utomlands eller ute i samhället. Aktuellt nämnde bland annat gym som en plats med hög smittrisk.
Christian Jansson, ÅHS-laboratoriets klinikchef, tror att risken att bli smittad av MRSA på åländska gym är väldigt liten.
– Det stämmer säkert att bärare kan finnas på idrottsanläggningar och att smitta kan spridas där. Men gymmen brukar vara noga med hygienen, besökarna ska torka av redskapen efter att man använt dem och så vidare. Risken att smittas är nog liten.
Jansson tillägger antalet fall av MRSA på Åland hålls konstant.
– Min egen uppfattning är att de inte ökar och ser man till Folkhälsoinstitutets uppgifter säger de detsamma.
MRSA-bakterierna har inte heller utvecklat ökad resistens mot läkemedel de senaste åren.
– Vi har gjort en egen undersökning här på laboratoriet och den visar ingen ökad resistensutveckling.

Noga med städning
De åländska gymmen berättar att de är noga med att hålla sina utrymmen rena.
– Jag brukar säga att gym ofta är renare än de flesta andra ställen. I matbutiker till exempel rör man kundvagnar och sådant trots att man är förkyld, men till gymmet går man bara om man är frisk, säger Peter Meklin, Avancias ägare.
Han berättar att gymmet hålls rent dels av städpersonal, men även genom att de tränande själva putsar av redskapen.
– På gruppträningspass som spinning putsar man till exempel alltid av sin cykel efteråt. Det finns sprayflaskor som man använder och det är ledarens uppgift att se till att det blir gjort.
Även på Träningsverket uppmanar man kunderna att hjälpa till med rengöringen.
– Vi har flaskor med desinfektionsmedel utplacerade både på nedre och övre våningen som man kan rengöra redskapen med både före och efter att man använder dem. Sedan har vi lokalvårdare som städar här varje dag och en gång i månaden tar vi in en firma som gör en riktig storstädning. Så vi har vidtagit alla åtgärder vi känner till, säger delägaren Kim Janson.
Är de tränande duktiga på att putsa redskapen de använder?
– Ja det tycker jag. De är duktiga med att berätta för varandra också, till exempel när någon ny kommer in som kanske tränat någon annanstans förut och som kanske har andra vanor.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax