DELA

Otso förlänger med IFK

FOTBOLL. Han kom till Åland som ett oskrivet blad – men gjorde succé och valdes av fansen till årets spelare.
Nu har IFK Mariehamn säkrat upp Otso Virtanen för de kommande två säsongerna.
– Faktum är att Otso utvecklats enormt, säger klubbdirektören Peter Mattsson.
Otso Virtanen var tänkt som backup till Simon Nurme. Men när den sistnämnde skadade sig fick den 19-årige målvakten chansen – och tog den. Otso Virtanen imponerade såpass mycket att han av fansen valdes till årets spelare.
Det nya kontraktet med IFK Mariehamn sträcker sig över de kommande två säsongerna 2014-2015. Något som klubbdirektören Peter Mattsson är mycket nöjd med.
– När Otso kom till IFK inför årets säsong var nog förväntningarna på honom låga och de allra flesta såg honom som reservmålvakt bakom Simon Nurme. Få hade kunnat gissa att han efter säsongen skulle utses till säsongens spelare av supportrarna, säger han i ett pressmeddelande.
– Men faktum är att Otso utvecklats enormt under året och visade att han är en ligamålvakt trots sin låga ålder. Det känns helt rätt och viktigt för oss att förlänga avtalet med Otso.


”Nippe” tillbaka
Simon Nurme fick samma utmärkelse från fansen för sina insatser 2012. Men i år spelade han bara tre matcher i ligan på grund av en skada som höll honom borta från planen.
Kommande säsong räknar dock IFK med att Simon Nurme ska vara tillbaka mellan stolparna.
– Simon har opererat sitt skadade ben och vi hoppas och tror på en bra rehabilitering och att han kommer tillbaka i fin form lagom till nästa års säsong. Men vem av Otso eller Simon som kommer att spela flest matcher inkommande säsong är för tidigt att spekulera i, säger Peter Mattsson.
– Simon är den mer rutinerade av de två men samtidigt går Otsos utveckling spikrakt uppåt. Huvudsaken är att vi har två bra målvakter och att de två kan utveckla och sparra varandra.
Och inför nästa års säsong återvänder dessutom den tidigare målvakten Jan-Ove ”Nippe” Eriksson till IFK i rollen som lagledare.
– Han kommer att assistera Peter Lundberg med lagledarsysslorna så att Lundis kan koncentrera sig mera på sin tränarroll, säger Peter Mattsson.

Totte Vesterlund