DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Otroligt stolt över spelarna”

ISHOCKEY. Utan tränare och med endast en försäsongsmatch i bagaget klev IFK Mariehamn i helgen in i årets FHL. Det blev en seger hemma mot SK Iron.
– Jag är otroligt stolt över spelarna, speciellt de lite yngre. Vilka framsteg de gjort, säger lagets kapten Patricia Holmberg.

FHL, som klassas som en flickor 18-serie, består denna säsong av fyra lag: IFK Mariehamn, SK Iron, Hedesunda och VIK Västerås. Lagen möter varandra fyra gånger under säsongen, vilket resulterar i att samtliga lag spelar tolv matcher i grundomgången. Sedan väntar slutspel.
För IFK Mariehamn, som ännu står utan tränare, är förhoppningarna i år större än förväntningarna.
– Så klart hoppas vi på guld. Alla vill ju alltid vinna, men någon målsättning har vi egentligen inte, säger Patricia Holmberg och fortsätter:
– Mindre krav och mera roligt, skulle jag säga. Vi siktar på att ha så roligt vi bara kan.
I helgen var det premiär genom dubbla hemmamatcher mot SK Iron. Den första, som spelades under lördagen, förlorade IFK med 4–8.
– Vi presterade okej. Varken dåligt eller bra. Med tanke på förutsättningarna, att vi egentligen inte har någon tränare och att vi dessutom inte hunnit spela in våra kedjor, så kan man inte vara allt för kritisk, säger Patricia Holmberg, som samtidigt skickar en känga till motståndarna i SK Iron.
– Ett kaxigt lag som spelade fult. Och tyvärr drogs vi in i samma matchscenario, vilket för oss resulterade i många utvisningar och att vi tappade fokus.

Revanscherade sig

Men under söndagen revanscherade sig IFK. 7–3 vann grönvitt med.
– Vi spelade bättre och tog för oss mera fysiskt. Under söndagen hade vi en helt annan laganda och alla kämpade verkligen för varandra, säger lagkaptenen.
De yngsta spelarna i IFK:s FHL-lag har just blivit tonåringar medan de lite äldre är över 20.
– Jag är otroligt stolt över spelarna, men framför allt de yngre förmågorna. Några av våra yngsta började i FHL-laget i fjol och har sedan dess utvecklats enormt. Det är otroligt roligt att se hur de, trots att de ännu är väldigt unga, tar för sig mer och mer hela tiden, säger Patricia Holmberg avslutningsvis.
Målskyttar för IFK mot SK Iron var: Pauline Aalto (2), Amanda Qvarfordt (2), Sanna Kiljunen (2), Sofia Mattsson (2), Sanna Petrone, Vanessa Widelius och Louise Nordqvist.