DELA

Öspelsskytte på hemmaplan kan strykas ur programmet

SKYTTE. När öspelen på hemmaplan arrangeras år 2009, kan skyttet helt strykas ur programmet. Detta sedan miljöprövningsnämnden begränsat användandet av Bredmo.
– Helt otroligt, säger ÅSSF-basen Lennart Åkerblom (bilden).
Vid sitt senaste möte beviljade miljöprövningsnämnden miljötillstånd för Bredmo skjutbana i Lemland. Men tiderna begränsas. Enligt beslutet får Ålands sportskytteförening, ÅSSF, bara nyttja banan enligt följande:
%u2022 Tre valfria vardagar per vecka, undantaget dag före helgdag, 10.00-21.00.
%u2022 Lördag, samt dag före helgdag, 10.00-18.00.
%u2022 Fyra valfria söndagar per år, 10.00-18.00.
Den begränsade tiden FÖR banorna gör enligt föreningen hela rörelsen lidande, och som i ett led av detta läggs bland annat ”Gubbdagiset”, luftvapenträning för seniorer, ned.
– Enligt miljöprövningsnämndens utlåtande får vi inte ha så mycket aktiviteter vi skulle vilja ha, alla får lida och framför allt de som vill satsa på skyttet. Det räcker inte att träna tre dagar i veckan om man vill göra en satsning. Vissa veckor måste man träna varje dag, säger ordförande Lennart Åkerblom.

Inget öspel
Öspelen arrangeras på hemmaplan år 2009 och ÅSSF har beviljats ett bidrag på sammanlagt 14.000 euro för att rusta upp anläggningen inför tävlingarna. Bland annat ska en ny 25 meter lång pistolbana byggas och tavelautomater köpas in.
Frågan är nu om det är nödvändigt. Öspelen varar drygt en vecka, och enligt MPN:s beslut skulle ett sådant arrangemang inte vara möjligt.
– Går förslaget igenom kan vi inte arrangera öspelen, helt otroligt! Det har inte ens skrivits in några undantag för det, säger Åkerblom.
Han har fått intrycket av att nämnden tycker att det pågår ”ett herrans skramlande” vid Bredmo.
– Men så är det inte. Det är ett sporadiskt skjutande med godtagbar bullernivå. Stenkrossen som är vår granne stör nog mycket mer, säger han och fortsätter:
– Skulle de hänvisa till för mycket buller och det var sant skulle jag förstå, men vi håller oss inom ramarna. Vi har inte ens varit i närheten av gränserna när vi gjort mätningar på kraftig ammunition. Jag tror grannarna vid Idrottsparken störs mycket mer när det är fotbollsmatch där, om man skulle göra mätningar.

Få söndagar
Lennart Åkerblom förstår att verksamheten kan störa omgivningen sent om kvällarna.
– Okej för att man inte får skjuta sommarkvällar eller helgkvällar, men på sommarhalvåret har vi satt in egna restriktioner att inte skjuta sent på fredagskvällarna eller före klockan 12.00 på söndagar. Vi har hittills agerat efter sunt förnuft, säger han.
Det är inte bara öspelen som är i fara, andra större mästerskap arrangerade av ålänningarna kan i fortsättningen få stryka på foten. Nämnden vill att ÅSSF redan nu fastställer vilka dagar verksamheten ska pågå.
– När vi arrangerar svenska och finska mästerskap för till exempel miniatyrgevär, skeet och pistol, går det ofta över två dagar. Dessutom brukar vi arrangera en träningskväll för de tävlande på fredagen, men det skulle inte heller fungera nu. Enligt MPN har vi bara fyra valfria söndagar att tillgå, och då försvinner de ganska fort.
– Vi skickade in vad vi ville ha för tider och önskade att de inte skulle ändras från hur vi haft det, och även Lemlands kommun har godkänt det. Man måste komma ihåg att Bredmo är en allåländsk anläggning som inte går att jämföra med skjutbanorna som jaktvårdsföreningarna har i kommunerna – den verksamheten går att begränsa på ett helt annat sätt.

Världsskyttar
ÅSSF-skyttarna har genom åren plockat hem fina priser genom öspelsmedaljer, FM-medaljer och till och med VM-medaljer.
– Tydligen ser de på vårt skytte som någon slags fritidshobby, men det här är en idrottsverksamhet där vi har världsskyttar! Sådana här inskränkningar gör att folk inte kan träna så mycket som de behöver, och de tävlingsresultat vi haft på senare tid lär bli mycket sämre.
Föreningen tänker besvära sig mot MPN:s beslut, och har ett exempel från en skjutbana i Palvela i Finland i bagaget.
– De har 800 meter till närmaste granne och skjuter alla dagar mellan 09.00-20.30, vilket är mycket mer än oss. De har fått ett domstolsbeslut på att det är okej, och där handlar det om hagelskytte rakt av som för mest oljud. Vi har dubbelt så långt till närmaste granne som dem, säger Lennart Åkerblom.
Om överklagan inte går igenom, funderar han på hur polis och sjöbevakning ska lösa den träning de utför vid Bredmo.
– De tider vi får ha öppet nu tänker vi nyttja själva, säger han och tillägger:
– Det känns inte roligt att driva och pusha en sådan här verksamhet när man får sådana här beslut. Mungiporna far ju rakt ned.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax