DELA

Öspelen – snart även virtuellt

ÖSPEL. Paf går in som platinasponsor inför öspelen på Åland 2009. Det innebär bland annat att det snart är möjligt att delta i både lotterier och spel kring evenemanget.
– Tänk att spela en virtuell fotbollsmatch mellan Jersey och Guernsey, säger Terese Flöjt.
Åland Island Games 2009 Ab marknadsför sig med parollen ”Fun’n’Games” inför hemmaspelen, en slogan som får en dubbelbottnad betydelse i och med det nyskrivna avtalet med Penningautomatföreningen som platinasponsor.
– Vi gnuggade geniknölarna inom bolaget och tyckte att vår slogan låg rätt i munnen och medvetandet även för engelsktalande. Vi bestämde det redan innan vi hade klart med vår sponsor, säger vd Terese Flöjt.
Det blir något av en ordvits. Frasen kan både tolkas som ”roligt och tävlingar” och ”roligt och spel”. Det är just i det sistnämnda Paf passar bra in.
– Det här är det största sportevenemanget någonsin på Åland. Det passar vår kärnverksamhet som både åländskt och nordiskt. Det är generöst gentemot ålänningarna, vår personal och samarbetspartner och vi vill samtidigt vara en ansvarsfull spelare mot samhället, sporten och näringslivet, säger Pafs marknadschef Jan Patrik ”Jannik” Svahnström.

Kan dröja
Omkring 3.000 deltagare väntas gästa Åland under evenemanget.
– Det är vad vi har pratat om, men nu har jag fått ett meddelande av Rhodos (som arrangerar öspelen i sommar, reds anm.) att man redan passerat den siffran. Så det ser lovande ut när det gäller vårt öspel, säger styrelseordförande Dick Ekström.
Senast Åland stod värd för spelen var år 1991. Sedan dess har det tillkommit sju nya öar och många av de 25 medlemsöarna vill stå som arrangör.
– Därför är min gissning att det kan dröja 30 år innan det är vår tur igen nästa gång. Det är en tankeställare för oss alla, säger Ekström.
Paf får nu exklusivt sin logotyp med på både representationsdräkter och marknadsföringsmaterial. Utöver en hemlig sponsringssumma, deltar bolaget genom att marknadsföra öspelen genom spel och dobbel.
– Vi har tänkt oss att ha ett öspelslotteri som kanske ingår i biljetten, internetspel och vadslagningsspel. Det är något helt nytt för öspelen, säger Svahnström.
– Om det blir redan till Rhodos är för tidigt att säga, processen ska sätta igång nu. Vår personal informerades för bara en timme sedan, säger Pafs informatör Christer ”Krille” Mattsson under tisdagsmorgonens presskonferens.

Många idéer
Bolaget bakom spelen är förväntansfullt inför de möjligheter som finns till hands.
– Vi bubblar av idéer kring hur vi kan förverkliga det här, säger Dick Ekström.
Utöver platinasponsorn, ska bolaget knyta till sig fyra guld- och fyra silversponsorer samt en hel del leverantörsponsorer. Budgeten för spelen ligger på 3-3,5 miljoner euro.
– Det är för själva arrangemanget. Vi har ju anläggningarna medan många andra öar varit tvungna att bygga mycket nytt. Som öspelen på Shetland som kostade åtta miljoner pund, säger Ekström.
Målsättningen med NatWest Island Games XIII Åland 2009 är att arrangemanget ska gå på plus. Överskottet går oavkortat till stiftelsen Åland Island Games 1991 som understöder fortsatt deltagande för ålänningar i öspel.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax