DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>STÅR UTANFÖR Lina Holm och Åland föll i damfotbollsturneringens final mot Jersey i senaste Öspelen. På Gibraltar är inte fotbollen med på programmet.

Öspel på Gibraltar – men ingen fotboll

ÖSPELEN. Gibraltar får Öspelen 2019.

Då stryks en handfull sporter från programmet.

– Men i stället kommer nya sporter som judo, bowling och squash in, säger Öspelsorganisationens ordförande Jörgen Pettersson.
Spanska Menorca tilldelades värdskapet för 2019 års Öspel, men meddelade i somras den internationella Öspelsorganisationen att man dragit tillbaka sin kandidatur. Öspelsorganisationen satte deadline för nya ansökningar till den 30 september, och under tisdagskvällen meddelade man i ett pressutskick att Gibraltar utsetts till ny arrangörsort för 2019 års Öspel.

Gibraltar har 32 194 invånare trängs på 6,8 kvadratkilometer på den allra sydligaste delen av Iberiska halvön vid Gibraltar sund. Bara fyra länder eller självständiga territorier i världen är mer tätbefolkade än Gibraltar.

 

Omkring 3 000 atleter deltog i somras på Jersey, antalet lär krympa på Gibraltar då varken fotboll, volleyboll, golf, cykel, bågskytte eller gymnastik finns med på programmet.

– Det är såklart synd att de sporterna av praktiska skäl inte kommer med, säger Jörgen Petterson, ordf. i int. Öspelsorganisationen.

I stället kommer bowling, judo och squash med på Öspelsprogrammet 2019.

– Kul att nya sporter får chansen. Och för de som inte ryms den här gången finns det nu en fin möjlighet att ordna alternativa Öspel. Åland skulle kunna arrangera dem, säger Jörgen Pettersson.

Läs mer i torsdagens Nyan