DELA

Orre: ‘600 meter är ett steg framåt’

SKIDOR. Vintern är här. För nu åtminstone.
Nyan testade spåren i Jomala för att ta reda på hur det står till med skidmöjligheterna på Åland.

De åländska skidåkarna är ett luttrat släkte.
Det blir lätt så med vintrar som är långtifrån snösäkra.
I slutet på förra veckan, exempelvis, kunde man efter några kalla dygn ta sig an de nydragna spåren vid Ålands skid- och skidskyttecentrum i Jomala – bara för att halvannan dag senare få kämpa mot plusgrader och regn.
Vädrets skiftningar ställer krav på skidlöparna, och Nya Åland bad därför redaktionens längdvirtuos Johan Orre (om det säger mer om redaktionen eller Johans kvalitet låter vi vara osagt) testa konstsnöslingan under tisdagsförmiddagen.


Tuffa förutsättningar
– I går (läs: i måndags) kväll föll det ganska mycket blöt nysnö och man har inte hunnit sladda upp banan ännu så det är ganska isigt och spårigt därute, säger Johan Orre som förvånades över uppslutningen i spåret i måndags kväll trots de usla förutsättningarna.
– Det var ett par barnfamiljer här och säkert ett tjugotal åkare totalt som kämpade på i blötsnön. Så visst finns det ett stort intresse för skidåkning på Åland.
Om gårdagen bjöd på isiga spår, var Johans tur för en och en halv vecka sedan rena drömmen.
– Då hade jag min bästa skiddag på två år. Det var minus fem, nypistad konstsnö och solsken. Men förutsättningarna kan förändras ganska mycket från dag till dag, det är som det brukar vara för skidåkare på de här breddgraderna.
Vad ska man tänka på med ett sådant varierande väder?
– Det beror ju lite på vilka förutsättningar och möjligheter man har. Börja med att kolla väderleksrapporten noggrant, och ta med flera par skidor om du har och valla på olika sätt. I söndags åkte jag klassiskt och fick inget fäste över huvud taget, och det blir väldigt jobbigt när man inte får tekniken att stämma.
Vilken slinga åker du helst i nuläget?
– Den jag kan rekommendera är konstsnöslingan på 600 meter som går från skidskyttestadion och sen en bit in i skogen.
600 meter låter lite monotont…
– Det beror lite på vad man är van vid sen tidigare. Jag körde försäsongspass på IP med 400-metersvarv så 200 meter extra är ett steg framåt för mig (skratt).

Läs mer i onsdagens Nyan!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462


Foto: Erkki Santamala

erkki.santamala@nyan.ax

tfn 528 470


Se mer:
www.nyan.ax kan ni se en filmsnutt på hur ett varv runt konstsnöslingan ser ut från en skidåkares perspektiv.