DELA

Orienteringspremiär i vinterskrud

ORIENTERING. När Göran Johansson lade banan var det barmark.
Men lagom till vintercupens första deltävling föll snön över orienterarna i Lumparland.
– Man älskar ju sporten, det är därför man ger sig ut på det här. Men lite galen kanske man ska vara, säger Ellen Mattsson och skrattar.
I söndags avgjordes den första deltävlingen av ÅID-orienterings vintercup i skogarna kring Lumparlands ungdomsförenings lokal Furuborg.
Banläggare Göran Johansson hade en ursprungsplan för barmark, men när snön föll i helgen valde han att korta av sträckan något på grund av de försämrade förutsättningarna.
Trots snålblåsten, snön och kylan (minus 4) kom sjutton tappra kämpar till start – allt från 15-åringar till de som har fyllt 60 – och kämpade sig igenom de 3,7 kilometerna.
– Det är tre deltävlingar i vintercupen. Vi kör en gång i månaden fram till mars, sen räknas de två bästa resultaten för att få fram en slutsegrare, säger banläggaren Göran Johansson som alltså har chansen i sammandraget även om han avstod från att tävla i premiären.
I årets vintercup avgörs tävlingarna med ett så kallat handikappsystem. Det innebär en klass för samtliga orienterare oavsett ålderskategori, och baserat på 2014 års resultat får den bäste löparen inom ÅID-orientering starta sist.
Förutsättningarna är enkla: först i mål vinner.
– Vi kör ett handikappsystem så att vi får en klass där alla tävlar på samma villkor. Handikappet räknas ut med hjälp av det medeltal man hade i sin åldersklass förra säsongen. Det blir väl aldrig riktigt hundra rättvist, men det är en rolig grej att kunna hålla igång orienteringen på vintern. Och det är bättre med en klass för alla orienterare när det är så få som tävlar. Annars blir det ett par, tre orienterare i varje klass om man delar in dem efter ålder, säger Göran Johansson.

Läs mer i måndagens Nyan.


Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: Fredrik Törnroos

foto@nyan.ax