DELA

Öhman vill ta tillbaka kronan

INNEBANDY. En personlig tragedi höll honom borta när slutspelet inleddes.
Men när det hettade till klev Hannes Öhman fram och tog Storvreta vidare.
– När det brinner i knutarna är jag som bäst, säger ålänningen inför SM-finalen mot Falun på lördag.
Slutspelet 2014 har varit en känslomässig berg- och dalbana för Hannes Öhman.
Strax innan matcherna drog i gång avled hans svägerska och Öhman valde att stå över de inledande kvartsfinalerna mot Mullsjö, för att i stället vara hemma med familjen.
Från sidan såg han Mullsjö skaffa sig en 3–1-ledning i matcher – men också hur hans Storvreta reste sig, vann tre raka matcher och tog sig till semifinal mot AIK.
Och när han väl beslöt sig för att spela igen fick Hannes Öhman – som avgjorde SM-finalen mot Dalen 2012 – återigen spela huvudrollen. I den sjätte semifinalen i Jakobsbergs Sporthall sköt Öhman Storvreta till final med sitt 6–5-mål i förlängningen.
– Det har varit en tuff resa fram till nu. Men samtidigt har laget visat styrka och karaktär längs vägen. Nu när man är inne i skiten igen vill man vara med och avgöra och det känns som att det går åt rätt håll spelmässigt. Jag matchades försiktigt i de första matcherna, säger Hannes Öhman.
Hur kommer det sig att du trivs så bra i slutspelssammanghang?
– Jag gillar när saker och ting ställs på sin spets. Det är en mental styrka jag har. Under stressade situationer tänker jag lugnt och klart. Jag har väldigt lätt för att skjuta upp saker till sista minuten, men när det brinner i knutarna jobbar jag som bäst. Sådana situationer tar fram det bästa ur mig.
Så helst skulle du spela nonstop i förlängningarna?
– Haha, ja, om jag bara orkade hade jag gjort det hela tiden.
SM-finalen, som spelas i Malmö Arena på lördag, blir en kamp mellan de senaste säsongernas giganter i svensk innebandy.
Storvreta IBK – med tre raka SM-guld från 2010 till 2012 – ska försöka ta tillbaka kronan från fjolårets svenska mästare IBF Falun.
– Det är ju ettan mot tvåan i grundserien och helt klart de två bästa lagen i Sverige som möts. I fjol vann vi grundserien och de blev tvåa och vann SM, i år vann de serien och vi blev tvåa. Och hade det inte varit för vårt schabbel i semin i fjol (förlust mot Dalen) så hade det varit Storvreta mot Falun varit i final även den gången.
Vad innebar det för Storvreta som lag att ni missade final i fjol efter tre raka SM-tecken?
– Jag tror att det var nyttigt för oss. Allt gick som på räls i och med att vi vann hela tiden, och då började vi att ta saker och ting för givna. Det var ju inte så att vi var dåliga på något sätt i fjol, vi föll på målsnöret i semi och förlorade två matcher i sudden. Men den bitterheten och ilskan vi kände då har varit till nytta för oss nu.
– Exempelvis låg vi under med 3–1 i matcher mot Mullsjö men vände och vann. Det tyder på att det finns karaktär i laget. Vi jobbar för varandra och väntar inte på att någon annan ska göra jobbet.
För Hannes Öhman, radarpartnern Mika Kohonen, och de andra stjärnspelarna i Storvreta har det faktum att laget har fler producerande femmor numera gjort att de mer etablerade spelarna fått ta ett steg tillbaka. Både när det kommer till speltid och poängproduktion.
Öhman har exempelvis gått från 41 poäng (19 22) säsongen 2011–12, via 33 poäng (20 13) i fjol till en notering om 25 poäng (16 9) i årets grundserie.
– Visst, det är en skillnad mot guldåren. Vi har en annan sammansättning i laget och går uteslutande runt på tre femmor. I semin mot AIK hade exempelvis vår förstafemma gjort 14 av 31 mål i slutspelet, medan motsvarande siffra för AIK var 26 av 30 mål. Vi har fler spelare som knackar på dörren och konkurrensen hårdnar, och det gör att jag spelar betydligt mindre numera. Exempelvis spelar jag väldigt lite i power play, där jag normalt kanske gör tio mål per säsong.
– Men det är något jag är helt tillfreds med. Så länge vi vinner titlar kvittar det hur mycket poäng jag gör.
Vilka är nycklarna för att manövrera ut Falun?
– Målvaktsspelet måste funka och där känner vi oss trygga med Viktor (Klintsten). Han har visat att han är bäst i världen. Sen gäller det att våga spela ut samtidigt som man är medveten om att varje misstag kan kosta ett baklängesmål. Båda lagen är så skickliga att de straffar varandra direkt när de får ett läge.
– Men det lag som bäst klarar av att spela ut på lördag kommer att stå som segrare.
Hannes Öhman, som fyller 38 i höst, inledde sin sejour i den svenska högstaligan med Balrog 1999 och har även hunnit med att representera lördagens finalmotståndare Falun under sin karriär. Lördagens SM-final i Malmö blir Öhmans sjätte, han har vunnit fyra hittills med Balrog och Strovreta, men den kan också bli hans sista match i karriären.
Inför årets slutspel meddelade Storvretas sportchef Erik Brännström att han inte hade för avsikt att förlänga ålänningens kontrakt.
Men än är inte dörren stängd till en fortsättning över nästa säsong.
– Det är inget nytt just nu. Jag fortsätter att diskutera med klubbledningen och sen får vi se var vi landar. Just nu är det bara fokus på Falun som gäller, avslutar Hannes Öhman.

oskar.magnusson@nyan.ax