DELA

Öhman: Roligare nu än när jag var 20

INNEBANDY. Kontraktet med Storvreta går ut efter säsongen.
Än vill inte Hannes Öhman tänka på tiden efter elitkarriären – men han vet var han kan fortsätta spela.
– Grabbarna i Pro 09 har lovat att spara nummer 14 till mig den dagen jag väljer att komma hem, säger innebandystjärnan.
Ett guldjagande Storvreta har inlett Superligasäsongen med en vinst och en förlust och ålänningen Hannes Öhman har gjort fyra mål.
Det mesta är sig likt på Upplandsslätten, men Hannes Öhman – som fyller 37 i november – har bara en säsong kvar på sitt kontrakt med det Storvreta han varit en del av sedan 2006 och blivit svensk mästare med tre gånger. Tidens gång blir mer kännbar för varje säsong som går för en person på idrottsålderns höst.
– Det är klart, ser man det som så att man snart kanske måste lägga av är det ju inte så roligt att åldras. Samtidigt ska man vara glad över att man får göra det också. Jag försöker att njuta av varje stund i min karriär och inte tänka så långt framåt, säger Hannes Öhman.
För forwarden och hans Storvreta har tiden fram till ligapremiären mest handlat om eftertanke och utvärdering snarare än framtidsmål och guldplaner. Efter att ha blivit svenska mästare tre säsonger i rad – 2010, 2011 och 2012 – och lagt beslag på två Europacuper – 2010 och 2012 – slogs storlaget ut i SM-semifinalens femte och avgörande match mot Dalen i våras.
Hannes Öhman vill inte höra talas om någon revansch inför 2013–14, men menar att förlusten har fört ett och annat gott med sig.
– Jag gillar inte ordet revansch, för det får en bara att tänka på vad som gick fel förra säsongen.
Vad har ni förbättrat sen dess?
– Vi gör allting mer noggrant nu. Tidigare rullade allt bara på. Man stannade aldrig upp och tänkte på vad man kunde förbättra eftersom laget vann hela tiden. Nu har vi vänt på alla stenar och rannsakat oss själva.
– Det handlar mer om individens roll i laget och inte något spelsystem eller så. Kvaliteten och intensiteten på träning måste höjas, kraven på varandra måste bli högre och tränarens krav på spelarna måste bli högre; och jag tycker det märks att vi har skärpt till oss. Så som man tränar spelar man, och vi har en högre kvalitet på träningarna nu. Sen har vi fått in Rickie Hyvärinen som börjat bra, och med tanke på att Mika (Kohonen) och Jesper (Berggren) snart är tillbaka från sina skador ser det nästan oförskämt bra ut.
Hur är det att ta sig igenom en försäsongsträning som 36-åring?
– Jag tycker det är roligare nu än när jag var 20, faktiskt. På den tiden gjorde man inte många knop på somrarna eftersom man visste att man tog igen det på en veckas träning. Skulle jag gå i fyra veckor utan att göra något nu skulle det ta ett halvår att komma tillbaka i form. Man inser det där längs vägen och jag tycker det är roligt att svettas och att få vara med om att svetsa ihop ett lag.
Ni snittar på fem träningspass med laget samt ett par individuella pass i veckan. Hur är det att jobba heltid som säljare vid sidan av en elitidrottskarriär?
– Det är skönt att få tänka på något annat än innebandyn ibland. Min tjänst är på 100 procent, men det är sällan jag jobbar fulla dagar. Jag har mina budgetar jag ska klara av som säljare, så det är flexibelt. Jag är anställd på de premisserna att jag får ledigt när jag behöver utan att behöva ta ut semester.
Du säljer PC-baserade affärssystem till företag. Är det en fördel att heta Hannes Öhman i Uppland då?
– Man kan väl säga att det inte är en nackdel i alla fall (skratt). Som offentlig person blir du mer betrodd. Oftast i alla fall, haha.
Till våren löper kontraktet med Storvreta ut. Hur går dina tankar kring framtiden?
– Jag vet inte om jag lägger av då eller om jag fortsätter i Storvreta. Det är ju inte helt upp till mig heller, utan de ska ju först och främst vilja ha mina tjänster. Men så länge jag känner att jag bidrar kan jag tänka mig att spela vidare på den här nivån.
– Annars vet jag att grabbarna i Pro 09 lovat att spara nummer 14 åt mig den dagen jag vänder hem, haha. De är ju åländska mästare och det är dem jag följer i innebandyn på Åland. Men vi får se om jag ens flyttar hem efter att jag slutat i Storvreta. Jag har bott och arbetat i Sverige så pass länge och skaffat mig ett liv och ett namn i Uppsala som man kan dra nytta av i jobbsammanhang framöver. Dessutom är det bara tre timmar inklusive båtresa om jag får lust att åka hem till Åland.Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax