DELA

Ödmjuk Virtanen blev fansens favorit

FOTBOLL. Otso Virtanen blev fansens val som årets spelare i IFK Mariehamn.
Men med ett snitt på ett par insläppta mål per match hade han svårt att förstå varför.
– Någon måste ha betalat folk för att rösta så här, säger han och skrattar.
19-årige Otso Virtanen kom till IFK Mariehamn inför säsongen som backup till en av Tipsligans främsta målvakter; Simon Nurme.
Den unge Åbosonen Virtanen närde en dröm om att kanske få spela i ett par matcher, men visste att 2013 skulle bli ett år av att se och lära av Nurme.
– Det var målet, att få bra träning och utvecklas. Jag tänkte inte på att jag skulle få spela särskilt mycket, säger Otso Virtanen.
När säsongen summeras kan han räkna in spel i 22 ligamatcher.


Fansens favorit
På IFK Mariehamns avslutningsfest efter matchen mot VPS belönades han dessutom med supporterföreningen Green Mean Machines pris till Årets spelare, framröstad av fansen.
– Det är fantastiskt. Jag var lite chockad och mållös när jag tog emot priset och jag fick knappt fram ett ord. Allt jag kunde säga var ’tack’, säger Otso Virtanen.
Hans säsong i IFK Mariehamn har överträffat alla förväntningar, men ett visst mått av självkritik finns ändå hos den ödmjuke ynglingen.
– Det är klart, släpper man in ett par mål per match i snitt är det konstigt att bli Årets spelare. Någon måste ha betalat folk för att rösta så här, säger han och skrattar.
– Vi har många spelare som hade kunnat vinna priset. Dever Orgill var briljant så länge han spelade. Pekka (Lagerblom) var också väldigt bra före sin skada.
Vad minns du helst från året som gått?
– Att jag fick det här priset. Det betyder väldigt mycket för självförtroendet. Sen också debuten hemma mot Inter och att jag fick stå borta mot HJK i maj. Det är något jag kommer minnas hela livet.
Hur var det att så tidigt få stå mot mästarna HJK?
– Vi fick 0–0 så det kändes väldigt bra spelmässigt. Men jag minns resan dit; jag spydde på båten. Jag säger att det berodde på att jag var sjösjuk, men lagkompisarna säger att det berodde på att jag var nervös (skratt).
Hur har ditt första år i IFK varit?
– Riktigt bra. Förutom fotbollen finns det många andra fördelar med att spela här. Jag får lära mig engelska och svenska. Förhoppningsvis kan jag prata bättre svenska nästa år.
Simon Nurme beräknas vara tillbaka i full träning i februari. Vad tror du om dina utsikter för spel 2014?
– Det är svårt att sia om framtiden nu. Vi får se hur det ser ut och känns när vi tränar tillsammans.
När din barndomsidol Peter Enckelman värvades in i juni blev du bänkad bara för att ta dig tillbaka in i startelvan några matcher senare. Hur förvånad var du över det?
– Jag förstod ju att Peter skulle stå med tanke på att det är en världsklassmålvakt. Sen helt plötsligt såg jag mitt namn i laguppställningen till en match, det var överraskande, helt klart.
Fjolårets mottagare av supportrarnas pris som Årets spelare – Simon Nurme – gladdes åt att en målvakt återigen prisades.
– Kul att det stannar ”inom familjen” eller vad man ska säga (skratt).
– Det ska bli riktigt roligt att följa hans utveckling i framtiden. Otso har allt som krävs för att gå riktigt långt.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: Stefan Öhberg