DELA

…Och hyllas av lagkamraterna

FOTBOLL. Uniteds ena landslagsduo fick lämna sitt EM tidigt.
Nu ser de en ljus framtid för den andra – och finsk damfotboll.
– Det är en ny era nu. Sporten går framåt hela tiden i Finland, säger Tiina Saario.
Åland Uniteds Adelina Engman och Juliette Kemppi gör succé i det finska U19-landslaget som tar sig an England i EM-semifinalen i Wales i kväll. Vinnaren i det mötet ställs mot antingen Tyskland eller Frankrike i final på lördag; men oavsett utgång för Finland är enbart avancemanget från gruppspelet den största blåvita framgången på juniorsidan hittills.
– På pojksidan har vi spelat U20-VM tidigare, och nu är tjejerna klara för sitt första VM tack vare semifinalplatsen i EM. Det är en strålande insats som visar hur mycket flickfotbollen växer, säger Bollförbundets landslagschef Lennart Wangel.
Han får medhåll av Åland Uniteds mittfältare Tiina Saario, 31, och Jaana Lyytikäinen, 30. I juli spelade de båda EM i Sverige för det finska landslag som åkte ur redan i gruppspelet.


Tror på 2–0-seger
– Finsk fotboll har en ljus framtid. U19-landslaget har en riktigt stark generation spelare, och jag är faktiskt inte så förvånad över att de har spelat så bra, säger Tiina Saario.
– De har utvecklat en vinnarmentalitet i laget och går framåt i sin utveckling hela tiden, säger Jaana Lyytikäinen som liksom Saario vittnar om en annan verklighet för dagens unga finska fotbollsspelare jämfört med när de själva spelade i ungdomslandslagen för drygt tio år sedan.
– Organisationen kring laget är mycket bättre nu än vad den var då. Andrée Jeglertz (A-landslagets förbundskapten) har gjort ett bra jobb för damfotbollen i Finland, säger Jaana Lyytikäinen.
Tiina Saario:
– Det som är positivt är att ligan blir mer proffsig och att fler får chansen att spela fotboll på heltid. Unga tjejer behöver inte sticka utomlands för att utvecklas till bra spelare.
Vad vill ni hälsa till Adelina och Juliette?
– Att de ska njuta av stunden och inte tänka för mycket. Det är bara en fotbollsmatch, sådana de har spelat hundratals av i sina karriärer. Så länge Finland skapar chanser kommer Adelina och Juliette att vara farliga, säger Tiina Saario.
– Att de ska fortsätta på samma sätt som tidigare. Jag tror Finland vinner med 2–0 mot England. ”Adde” gör ett och Juliette det andra, säger Jaana Lyytikäinen.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax