DELA

Nytt teknik i traditionellt lopp

MOTION. Den 33:e upplagan av nyårsruset lockade närmare 400 deltagare till start vid Mariebad i Mariehamn under nyårsafton. Dagen till ära testade man Ålands Idrotts nyinköpta tidtagningssystem.
Ulf Asplund var en av dem som sprang med det nya systemets tillhörande chip.
– Det är på tiden med någonting nytt, men det ändrar statusen på loppet, säger Asplund med ett skratt.
Till skillnad från tidigare upplagor av loppet testade man i år Ålands Idrotts nya tidtagningssystem. Ett sextiotal deltagare fick agera försökskaniner och bära det chip som krävs för att kunna mäta tiden med det nya systemet.
– I dag tar vi den enkla modellen och mäter bara tiden från start till mål, säger Nigel Guildford, huvudansvarig för tidtagningssystemet på Åland.
Basen för användandet av programmet är enkel.
– Här finns alla deltagare med chip samlade på en och samma gång i datorn. I dag är det bara testning och ett nybörjartillfälle för oss, säger hjälpredan Ia Colérus.
Själva chippet fästs enkelt runt fotleden med hjälp av ett band, visar Colérus.
Ålands Idrott har köpt in 400 chip för utlåning, som kommer användas vid tävlingar där detta system tillämpas. Även 20 stycken personliga chip finns hos förbundet för dem som vill köpa sig ett eget.
– Tanken är att man ska kunna ta med det till utlandstävlingar, och därmed behöver man inte registrera sig på nytt varje gång, säger Guildford.
Ålands Idrott är den som köpt in systemet med hjälp av PAF-medel. Det kom önskemål från olika håll angående någonting nytt.
–Vi tittade på flera olika system men till slut fastnade vi för det här holländska Mylaps, som är världens största leverantör av tidtagningssystem, säger sportchef Jani Westerlund.
Samma system används i bland annat världscupen i skidåkning, Vasaloppet och Stockholm Marathon. Där kan man följa personen live på internet under loppet och se var personen befinner sig samt få exakta mellantider och resultat.

Ida Jansson