DELA

Nytt sponsorrekord i Ärevarvet

FRIIDROTT. Ärevarvet lockade bara elva deltagare i år. Men Rita Mattsson fanns med som vanligt och promenerade ihop en rekordsumma på 14.255 euro.
– Det här är en hjärtesak för mig, säger hon.
Elva deltagare samlades på söndagen på Wiklöf Holding Arena för att springa ihop pengar till sina föreningar. I samarbete med Finlands friidrottsförbund arrangerade Ålands idrottsdistrikt tävlingen igen efter ett års uppehåll.
För varje avverkat varv på löparbanorna, erhåller deltagarna ett belopp från sina sponsorer. Andra har förhandlat sig till en förhand bestämd summa.
Det har mariehamnaren Rita Mattsson gjort som gjorde sitt 22 ärevarv i söndags. Totalt har hon i år kommit överens med 61 firmor som tillsammans bidragit med 14.255 euro. Namnen har Mattsson skrivit ner på ett hjärtformad plakat hon har på överkroppen samt på lappar fästade på kepsen.
– Det här är en hjärtesak för mig, så då passade bra att låta hjärtat vara med, säger hon.

Stipendier
Hon passar på att rikta ett stort tack till sponsorerna.
– Det är viktigt för ungdomarna att företagen ställer upp. Alla har inte möjlighet att få resurser hemifrån och föreningen kan inte stå för allt. Men med bidrag kan man hjälpa till, säger Rita Mattsson.
Pengarna fördelas nämligen till hälften till den förening som löparen representerar medan resten fördelas mellan Finlands friidrottsförbund och ÅID. Sistnämnda delar senare ut stipendier till lovande idrottare.
Totalt lyckades de åländska löparna i år samla in 18.904 euro, något mindre än 2008 då man drog in 20.215 euro. Men då var å andra sidan fem fler deltagare med.

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax