DELA

Nytt åländskt rekord för Hanna Wiss

FRIIDROTT. IF Ålands friidrottare kammade hem flera medaljer när Löplabbet Games avgjordes i Sätrahallen i Stockholm.
Jättetalangen Hanna Wiss plockade silvret i 60 meter och noterade samtidigt nytt åländskt inomhusrekord på distansen.
I sprint är hundradelar oerhört viktiga. 16-åriga talangen Hanna Wiss slog sitt gamla rekord i 60 meter med en hundradel när hon klockades på tiden 8.19 sekunder och belönades med en silvermedalj i F17-klassen bakom ointaglige Emma Fredriksson från Täby IS som vann på 7.90.
– Hanna har inte alls haft någon sprintträning under hösten utan har tränat både hårt och tungt. På det här underlaget var det ett väldigt bra resultat, säger tränaren Frank Ottesen.
Även i längdhopp hade hon kunnat slå till med nya rekord, men hårfina övertramp gjorde att det bästa resultatet blev 5.30 meter, vilket räckte till en ny silverpeng.
– Hon som vann landade på exakt samma ställe som Hannas bortdömda hopp. Det visar att hon har kapacitet för riktigt bra hopp bara hon får ut det!

Svår distans
I 200 meter blev det en bronsmedalj efter tiden 26.44.
– Hon har aldrig tidigare prövat på att löpa 200 meter inomhus på en bana med doserade kurvor. Det såg också väldigt bra ut och det blev det bästa resultaten hon gjort.
Ottesen påpekar att det är en klurig distans.
– I både 100 meter och 300 meter löper hon max, men i 200 meter springer man på samma sätt. Det bli lite mittemellan och man måste planera hur man ska gå ut.
Även Natalie Jansson i F15-klassen slog till med nytt personligt rekord på 200 meter. Hon sprang in på sjunde plats på tiden 28.85.
– Det var en förbättring med 22 hundradelar vilket är mycket på en kort sträcka. Hon är dessutom bara 14 år och fyller 15 först i september nästa år, så det ser ganska bra ut.

Nya framsteg
I längdhoppet blev det ett mediokert resultat med 4,44 meter vilket räckte till en tionde plats.
– Hon har hoppat mycket längre, men antagligen hade hon en total urladdning efter 60 metersloppet, säger Ottesen.
En guldmedalj till truppen blev det genom Andrea Johansson som ställde upp i höjdhoppet i F15 och noterades för 1.52 meter. Samma som både silver- och bronsmedaljörerna mäktade med.
– Men hon hade felfria hopp. Hon messade på lördag morgon och frågade vad hon skulle börja på och jag sa åt henne att gå in på 1.43 och ta alla höjder hela vägen. Det var det hon vann på sedan. Och det är nya framsteg för henne, att lära sig att hålla en bra koncentration.

Mot FM
Medalj blev det också i P15 där Jesper Wirtanen klämde i med 9.48 meter i kula.
– Tävlingarna håller en hyfsad nivå, så när han tog ett silver gjorde han det bra.
Hela IF Ålands trupp är nu inne i en träningsperiod där man kör fysisk grundträning där varken sprint eller explosiva hoppträningar ingår.
– Mot bakgrund av det gick det väldigt bra för allihopa, säger Frank Ottesen.
Truppen har tränat mycket intervaller och löpstryka, men tränaren kan se att det inte påverkat snabbheten nämnvärt.
– Efter nyår börjar vi träna normalt och satsar mot inomhus-FM i slutet av februari innan vi återgår till en period av grundträning.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax