DELA

Ny träningsform gör Zaida stark och smidig

FITNESS. Åländska Umeåbon Zaida Wiss har hittat en träningsform som hon älskar. Nu har hon startat företaget Festlig träning och hennes mål är att kunna livnära sig som poledanceinstruktör.
Kanske har hon något på gång med ett gym på Åland också.
För oss ålänningar är Zaida Wiss kanske mest känd som gammal gymnast. Men i Umeå är hon mer känd som poledansare och instruktör.
– Allt började när jag blev ensamstående med barn varannan vecka. Jag ville börja träna igen men det är svårt när man ska ha ett litet barn med sig. Jag försökte med redskapsgymnastik men det fungerade inte att ha min dotter Moa med till träningen så då började jag leta efter en mer passande träningsform på internet, berättar Zaida.
Efter att ha surfat runt ett tag och googlat på fitness stötte Zaida på träningsformen poledance.
– Det var kärlek vid första ögonkastet och jag kände att det här vill jag hålla på med. Det blev ett riktigt impulsköp och mina sista studiepengar gick åt till att köpa stången som jag fick hem i april 2008.


Startade eget
Till att börja med tränade Zaida tillsammans med en studiekompis som hon läste idrott med på lärarprogrammet.
– Sedan flyttade hon och jag fortsatte på egen hand. Tack vare ett brinnande intresse och en kärlek till träningsformen fastnade jag i den.
I juni 2008 registrerade Zaida företaget Festlig träning. Hon erbjuder kurser och prova på pass och hon ordnar också program som passar för exempelvis möhippor och svensexor.
– Mitt mål är att kunna jobba på heltid med företaget, som poledansare och instruktör. Och det är nu man märker att det börjar lossna. TV4 nyheterna i Västerbotten gjorde ett reportage om företaget, journalister från olika tidningar ringer och folk som gått på kurser eller prova på pass sprider information på facebook. I går medan jag var på bio hade jag fått flera mail gällande poledance så det känns som att det går fort framåt nu.


Framtida OS-gren
Som poledansare stöter Zaida ibland på fördomar. Många tror att poledance är något som strippor sysslar med och att det inte är en seriös träningsform.
– Jag försöker blunda för sådana saker. De som har sett vad jag gör eller som själva har provat ändrar snabbt åsikt. Det här är faktiskt en träningsform som man vinner mycket respekt för, det är väldigt tung träning.
Zaida berättar att träningsformen ansökt om att få bli en OS-gren 2012.
– Jag tror ju inte att den blir det, men vad är egentligen skillnaden mot gymnastiken? Där har man grenen räck där man också svingar sig runt en stång. Skillnaden är att där ligger stången horisontalt, i poledance står den lodrätt.
Zaida själv är inte intresserad av att börja tävla i poledance, även om hon inser att tävlingsframgångar skulle vara bra reklam för hennes nya företag.
– Jag har alltid tyckt att tävling gör att tjusningen med att kunna experimentera försvinner. Alla ska göra samma förutbestämda saker. Det som är så kul med poledance är att man kan hålla på att experimentera och mitt i allt har man hittat på något nytt snyggt trick.


Passar alla
Zaida har lärt sig utöva poledance helt på egen hand.
– Hade det funnits kurser när jag började så hade jag gärna gått dem. Nu skadade jag axeln för att jag hade fel teknik i början och jag var borta i ett halvår, men visst finns det en tjusning med att vara självlärd också.
Zaida säger att alla friska människor kan utöva poledance.
– Gravida ska inte träna om de inte har erfarenhet av poledance från förut, och i vilket fall som helst ska man inte träna så långt in i graviditeten. Poledance passar kanske inte heller för personer med axel- och handledsskador eftersom de utsätts för hög belastning. Men alla som är fysiskt friska kan testa.
Zaida berättar att övningarna anpassas beroende på vilken nivå deltagarna befinner sig på.
– Man börjar med att lära sig mycket teknik men samtidigt händer det saker med musklerna så man övar upp sin styrka samtidigt som man tränar teknik. Man börjar förstås inte med att hänga upp och ner, man ska ha koll på kroppen innan man börjar med sådana saker. Det är lite som bergsklättring, inte börjar man med att bestiga Mount Everest heller.


Övar vighet
Zaida tycker att poledance på många sätt liknar just bergsklättring.
– Det är sjukt jobbigt och man hänger kvar för sitt liv. Det tar inte särskilt länge förrän man blir darrig i hela kroppen och känner sig helt färdigtränad.
Främst är det överkroppen som arbetar när man svingar sig runt stången.
– Men man tränar även benen när man kniper fast runt stången och försöker hålla sig kvar. Man tränar vighet och det är kanske lite som pilates, man tränar upp musklerna men det blir inga stora biffiga saker utan långa uthålliga muskler.
På Zaidas hemsida kan man läsa att hennes företag verkar i Umeå men också på Åland. Får hon bokningar härifrån så packar hon ner stången och tar med sig den hem.
– Och jag har faktiskt varit i kontakt med ett gym på Åland. Vi får se vad det blir av det, säger hon hemlighetsfullt.