DELA

Ny serie skapas när curlingen får nya lag

CURLING. 18 lag redan i elitseriespel.
Nu får Ålandscurlingen fyra nya lag – och skapar en ny serie för att göra plats åt dem.
– De nya lagen får spela i Superettan eftersom de inte hann anmäla sig till elitserien i höstas, säger Thomas Jonsson från Ålands curlingklubb.
Vianor curlingcenter slog upp portarna i Eckerö i höstas, och redan under den första tävlingssäsongen innehåller Ålands egen elitserie hela 18 lag.
Fler står på tur; och i kväll spelas premiäromgången av den nyinstiftade Superettan där fyra lag – Plasto, Team Rafaels, ÅCK junior och Plasto – gör upp om en plats i nästa säsongs elitserie.
– Superettan är för de lag som inte hann med att anmäla sig till elitserien i höstas. Vi ville att det skulle kännas att de missat tåget litegrann, så de fick plats i Superettan i stället, säger Thomas Jonsson från Ålands curlingklubb.


Seriepyramiden spikas i höst
Lagen i Superettan möts i dubbelmöten där ettan får en plats i nästa säsongns elitserie, medan de övriga tre får kvala för att behålla sin Superettan-status. Inför säsongen 2014–15 kommer det åländska seriesystemets grund att cementeras.
– Anledningen till att alla 18 lag fick plats i elitserien i år var att vi ville se vilken kvalitet de höll. I framtiden kommer varje säsong att rundas av med kvalspel med upp- och nedflyttningsmatcher och så tillkommer en division I-serie under elitserien och Superettan, säger Thomas Jonsson.
– Det kommer att vara sju lag i elitserien, sju lag i Superettan och alla lag därutöver kommer att spela i division I.
22 lag i seriespel redan. Vad säger du om curlingens tidiga utveckling på Åland?
– Den har överträffat alla förväntningar så här långt. Jag trodde att ribban skulle vara högre från att testa på curling till att vilja vara med i ett lag.
Hur är kvaliteten i elitserien?
– Man märker att de lag som tränar curling går framåt mycket snabbare än de som inte gör det. Man vinner så mycket bara på att träna ett par gånger, och för dem som spelar kontinuerligt så syns det i tabellen också, säger Thomas Jonsson och fortsätter:
– Jag tror att det kommer bli ännu mer strid på kniven nästa säsong när seriepyramiden är klar.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax