Ny förlust för Jomala IK

FOTBOLL. Jomala IK lyckades inte ta årets första seger mot nästjumbon ÅIFK II i lördags.
– Vi måste börja göra mål, säger tränaren Per Löfkvist.
Precis som i den förra hemmamatchen öppnade Jomala IK bäst. Redan efter några få minuter fick motståndarmålvakten sträcka ut sig ordentligt för att rädda ett JIK-skott och kort efter det lade han sig lite turligt på rätt ställe när Fredrik Rosenberg på nära håll fick iväg ett skott.
Åbolagets första målchans kom först efter cirka 20 minuter spel, men målvakten Victor Mattsson rusade ut och kunde möta upp skottet. Efter den chansen kvicknade gästerna dock till och när de fick in 0–1 på hörna vände de också matchbilden.
De gulklädda gästerna saknade avbytare, men istället för att bli frånsprungna av Jomalagrabbarna, drog ÅIFK ner tempot på matchen och hade en tät defensiv. Allra närmast ett kvitteringsmål var hemmalaget efter drygt en halvtimmes spel efter fint offensivt spel av Robin Förström och Björn Eriksson. Bollen gick i mål, men domaren blåste för offside.
– Killarna själva tyckte inte det var offside, men det var svårt att se, säger Per Löfkvist efter matchen.

”Ett skitmål”
JIK:s fina öppningsspel var som bortblåst i andra halvlek. Spelarna mötte upp varandra dåligt, nyttjade inte ÅIFK:s uppenbara sviktande kondition och höll inte sina markeringar. Man brukar säga att bollen är rund och i Jomalas fall blev det smärtsamt tydligt. Till exempel i början på andra när Lukas Helén sprang sig fri, men touchade bollen så hårt att den rullade för snabbt fram till målvakten innan han själv hann få iväg ett skott.
I 70:e minuten kom i alla fall den efterlängtade kvitteringen 1–1. JIK bjöd på ett mycket vackert uppspel hela vägen från defensiven och Helén kunde göra ett fint avslut. Därför var det en otrolig kalldusch när Åbo bara tre minuter senare på nytt kunde ta ledningen med ett halvdant skott.
– När vi väl lyckas så släpper vi in ett skitmål, sådant håller inte, säger Löfkvist.

Få in bollen
På stopptid hade JIK två bra möjligheter genom fina frisparkslägen, men Åboförsvaret hade huvudet högst. Istället satte de i 48:e minuten 1–3 och punkterade matchen.
– Stundtals spelade vi riktigt bra, men det är i straffområdet matcherna avgörs. Man kan analysera ihjäl sig, men det handlar om att vi måste få in bollarna och få lite flyt med oss. Ibland borde även vi få något enkelt mål med oss – även om man måste jobba sig till tur också.
Jomala IK ligger sist i tabellen på två poäng. Nästa match väntar på lördag borta mot tabellfemman TPK II.