DELA

Nyan Play: Ny aktivitetshall förenar skytte och golf

GOLF/SKYTTE. Snart kan åländska golfare öva på golfsvingen även vintertid.Och vill de runda av passet med lerduveskytte behöver de bara gå några få meter.

– Fördelen med en simulator är att ens slag analyseras, säger Klaus Pärnänen från Ålands Golf- och skyttehall.
När Klaus Pärnänen tog över Mariehamns tryckeris lokaler på Vikingagränd stod han med 150 oanvända kvadratmeter i ena delen av hallen.Den golftokige Pärnänen talade med sin bolagskumpan Lars Österlund om vad man skulle kunna göra med den del av lokalen som stod tom, och ganska snart stod det klart vad man skulle satsa på.

– Jag är väldigt intresserad av golf och har varit några gånger i Stockholm och spelat i simulatorer. Jag pratade med Lars som var överens om att bara vi får in hyresintäkter för att täcka kostnaderna för utrustningen så var det okej. Så jag började att ringa leverantörerna i Sverige nångång i augusti, och sen var vi i gång med planeringen, säger Klaus Pärnänen.

När Nyan gör ett besök på Vikingagränd är golfsimulatorn uppsatt och färdiginstallerad. Databasen innehåller 96 banor att välja på, och man kan – med ett relativt högt tempo – gå arton håll på en timme.

– Och sen har jag en liten dröm om att vi ska kunna få in Slottsbanan i simulatorn så att ålänningarna kan gå sin hemmabana även på vintern, säger Pärnänen.

Förutom de många banorna, golfare kan välja att gå en runda på klassiker som Pebble Beach och St Andrews, kan man också öva på sin sving på ranchen. Vill man få en mer naturtrogen upplevelse kan man förutom fairway dessutom välja att slå från bunkern eller ruffen på utslagsmattan.

Analyserar slagen

Men den absoluta fördelen med golfsimulatorn är enligt Klaus Pärnänen dataanalysen som direkt ger vid handen hur en golfare har träffat bollen, och vad hen behöver förändra i sitt spel.

– Man kan ju träna i en inomhushall också. Skillnanden är att man här får en analys, medan man i en vanlig hall inte har en aning om vart bollen hamnar, vilken vinkel du kommer in i bollen med eller vilken hastighet du har. Här räknar datorn ut allt det där på bara några sekunder, och när du har skapat en profil i systemet kan du söka upp ditt namn och ta vid där du slutade förra gången om rundan inte hann spelas färdigt, säger Klaus Pärnänen.

Den 11 januari slår Golf- och skyttehallen officiellt upp portarna för allmänheten som kan boka in sig för att golfa eller skjuta – eller göra både och.

– Det finns omkring 6 000 jägare och 1 000 golfare på Åland, så underlaget för det här är bra. Men vi gör inte det här för att vi tror att det är en stor business, det är inget vi livnär oss på. All utrustning har kostat omkring 50 000 euro, och har vi igen det på ett par, tre år är det bra, säger Pärnänen.

– Olympiska skyttar övar på sådana här simulatorer, så vi tror att många åländska jägare och skyttar kan ha glädje av det här också. Man kan simulera allt från lerduveskytte till vildsvinsjakt.

”Medlemsvård”

Under Nyans besök finns leverantören Sven Carlson från C&T International samt golfinstruktören Marcus Edblad på plats för de sista finjusteringarna av utrustningen. Carlson menar att en golfsimulator har en minst lika stor social betydelse som den rent tekniska.

– För golfklubbarna är en sådan här maskin medlemsvård. Det är inte som gammaldags foxtrot med två steg fram på sommaren och ett bakåt på vintern. Med en simulator kan man fortsätta golfa året runt, och fortsätta att träffa sina golfkamrater. Förr i tiden slutade man golfa på hösten, och sen förväntade sig klubben att medlemmarna skulle komma tillbaka i april, vilket de inte alltid gjorde, säger Sven Carlson.

Marcus Edblad hjälpte Klaus Pärnänen att slå trettio meter längre, med bara några småjusteringar i svingen.

– Det är mycket bättre att stå i en simulator och träna än ute på banan. Här får du reda på vad du gör för fel svart på vitt, tidigare har golfare bara gissat, säger Edblad.