DELA

Nu väntar kval för JIK

VOLLEYBOLL. Jomala IK:s herrar gjorde vad man skulle och säkrade kvalplatsen till division I.
– Det är inget snack om saken, vi ska till ettan, säger Magnus Kalm.
(På bilden syns Andreas Skogberg och Johan Påvals.)


Jomala IK tog emot gästerna från norrländska Sundsvall i lördags eftermiddag. Målet var klart; en vinst för ålänningarna skulle innebära serieseger i den norra zonen och en klar plats till division I-kvalet.
Första setet inleddes dock aningen darrigt. Gästerna låg ett tag i ledning och poängen delades broderligt vid både ställningen 6–6 och 13–13. Starkast i hemmalaget genom hela matchen var Johan Påvals på vänsterkanten som gång på gång hämtade hem poäng genom sina stenhårda smashar med vänsterhanden. Vid ledning 17–16 bet JIK ihop och bjöd på både ett disciplinerat försvar och smart anfall och kunde plocka hem setbollen 25–20 genom en blockering som Sundsvall helt slarvade bort.
Det andra setet vanns med 25–17 och startsexan Johan Påvals, Markus Påvals, Andreas Pellas, Fredrik Skogberg, Fredrick Boman och Magnus Kalm kunde vinna många bollar på ren rutin. Inför tredje setet byttes Pellas ut till förmån för Simon Dahl som debuterade i den blåvita tröjan. Den 32-årige tidigare OS-spelaren inom beachvolleyvärlden fick visa prov på sin skicklighet till publikens stora förtjusning, taggad av speakern Owe Sjöblom.

Trög start
Vid ledning 15–7 ändrade man om ytterligare i laget när Markus Påvals satte sig på bänken och Sam Karlsson drog på sig matchtröjan.
Men det vackra spelet från hemmalaget i början av tredje set var plötsligt som bortfluget och Sundsvall hade oväntat arbetat sig upp till 23–21 med ett fjärde set i sikte. Det sista bytet gjordes om på nytt och de två sista, avgörande bollarna kunde läggas in på motståndarnas planhalva.
– Det var lite trögt i början och segt för oss att komma igång, men så brukar det vara mot jämnstarka lag, säger Magnus Kalm efter matchen.
Ur publikens synvinkel var det aldrig något snack om saken, men norrlänningarna matade ändå in många – kanske lite onödiga – poäng.
– De har ett bra lag. Bollen kommer tillbaka om inte vi gör som vi ska, säger Kalm.

Inget snack
Nu väntar kval mot Södertelge B som vann den södra zonen. Två matcher ska spelas där en plats i division I är den slutliga vinsten.
– Det blir nog liknande matcher som den i dag, kanske ett strå vassare. Men det är ett motstånd vi behöver och de är säkert lika angelägna som vi att vinna, säger Kalm och tillägger:
– Men efter det här är det inget snack om saken, vi ska till ettan.
Kvalet beräknas inte köra igång förrän om en månad, tills dess tränar JIK på som vanligt.
– Vi börjar ladda redan nu och Simon Dahl håller i träningarna. Vi nöter på tills det är dags, säger Magnus Kalm.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax