DELA

Nu ska IFK säkra kontraktet

FOTBOLL. En seger. Det räcker med en seger. Då har IFK Mariehamn säkrat kontraktet till nästa år. Men det är två tuffa matcher kvar. Och först ut är tabellfyran FC Lahti.
– Vi hade chansen mot Tampere men tog den inte, säger Pekka Lyyski. Nu kanske vi tar den.
IFK Mariehamn har precis allt i egna händer. De kan till och med förlora sin två återstående matcher och ändå undvika ett ödesdigert kval. Och med bra insatser före landslagsuppehållet pekar dessutom formen åt rätt håll.
Under uppehållet har de inte pratat om något speciellt. Istället har det handlat om att ha kvar känslan från de fyra senaste matcherna. Visserligen har det blivit två förluster men Pekka Lyyski känner ändå att IFK börjar vinna de där riktigt jämna matcherna.
– Vad skulle vi prata om mer än att göra arbetet och motivera killarna att arbeta hårt? Laget har blivit bättre och vi har försökt bibehålla det spel vi haft i de senaste matcherna, säger Lyyski.
Det var förlustmatchen borta mot kvalkonkurrenterna KuPS som förändrade allt. Då blev det 1–3 och IFK var nere på kvalplats. Men Lyyski berättar hur laget bet ihop och verkligen bestämde sig för att hamna ovanför kvalstrecket.


Helt ny trupp
Två raka hemmasegrar efter den matchen och knappa förluster mot formstarka Inter och TamU visar att IFK är på rätt väg. Att IFK förlorade mot Lahti på hemmaplan spelar ingen roll i nuläget.
– Det är två helt nya lag. De har en ny tränare och vi har så gott som en ny trupp. Den här matchen har inget att göra med matchen senast. Jag tittar hellre på de sista matcherna, säger Lyyski.
Och visst är det på många sätt ett helt nytt lag som Lyyski har att förfoga över den här gången. Från matchen i juli är till exempel varken Matti Salkojärvi eller Jordan Eagers längre kvar i truppen och Amos Ekhalie lär inte vara aktuell i startelvan.
Istället handlar det nu om Arash Bayat, Akombo Ukeyima och Dan Chilom. Just Chilom som varit borta en längre tid är tillbaka i träning men det är ännu inte helt säkert om han ens är med i truppen på söndag. En trupp som nu börjar få tillbaka självförtroendet.
– Framförallt måste vi våga lika mycket som Lahti, säger Lyyski. Sen är det förstås en kille som har nummer 10…
Ja, har ni tänkt något speciellt kring Jari Litmanen?
– Njae, vad skulle de ha varit för speciella tankar? Vi måste försöka spela vårt eget spel.


Måste våga tillräckligt
Så någon specialbevakning lär det inte handla om på söndag. I alla fall inte om man får tro Lyyski. Men samtidigt finns givetvis respekten där och Lyyski pekar på det faktum att Litmanen kom in mot Ryssland i onsdags och gjorde det riktigt bra.
Men det är laget Lahti som IFK ska besegra och inte någon enskild spelare.
– Vi ska vara observanta i försvaret och inte Låta Lahti spela igenom oss, säger Lyyski. Förra matchen spelade de igenom mittfältet och igenom vår fyrbackslinje.
Motdraget handlar om mod.
– Bara vi vågar göra det som vi kan och gör det tillsammans, säger Lyyski. Om det räcker så räcker det men om det inte räcker har vi gjort vårt bästa.
Och det räcker alltså med en seger. En seger på två matcher. Så har IFK definitivt säkrat kontraktet till nästa år.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax