DELA

Nu satsar Jaro på bredd

FOTBOLL. FF Jaro, som slutade näst sist i Tipsligan, och fixade kontraktet i och med 0-0 mot IFK Mariehamn i den sista omgången kommer att satsa på bredd i stället för profilspelare nästa säsong.
FF Jaro är fortsättningsvis väldigt intresserade av Tony Björk, mittfältaren från Vasa IFK som även visat upp sig för IFK Mariehamn. Nye tränaren Mika Laurikainen vill gärna se Björk på Jaros träningar.
– Han visade många bra saker, men jag skulle vilja få en klarare bild av honom, säger Jarotränaren till Jakobstads Tidning.

Satsar på bredd
Jaro har redan 20 spelare under kontrakt och klubben ska i år satsa på bredd i stället för på profilspelare. Ungefär som VPS gjorde den gångna säsongen. Trots att Vasa-laget saknade stjärnspelare slutade nykomlingen på en nionde plats i Tipsligan.
– Jag vill ha en konkurrenssituation där ingen ska få komma enkelt undan, varken de egna eller de som kommer utifrån. Den vägen hoppas jag att spelarna ska hitta den vinnande mentaliteten. Så här jobbade jag också i TPS. Det får heller inte vara för lätt att bli ligaspelare, säger Laurikainen.
Laurikainen påpekar även att han vill att unga spelare ska spela regelbundet. Därav är klubbens samarbete med JBK viktigt.
– Alla ska få chansen. Vi har många unga spelare med mycket att bevisa. Jag tror också det är min styrka som ledare att kunna ge spelarna en ärlig men ändå uppbyggande feedback. Spelarna måste få chansen på nytt även om de har gjort en sämre match, säger han.

IFK flyttar upp
I IFK Mariehamn har det varit tyst vad gäller nyförvärv. Nu är det dock klart att klubben flyttar upp fyra stycken juniorer som kommer att träna med a-laget. Det är målvakten Simon Enqvist (född 1988), som förra säsongen vaktade HIK:s mål i division III och bland annat vann Nyans svärtesliga, försvararen Tomas Lindholm (1990), mittfältaren Wilhelm Ingves (1990) och yngst i kvartetten som flyttas upp är Fredrik Appel (1991) som under hösten bland annat åkte till Irland med det finländska U15-landslaget.
De fyra juniorerna ska nu träna med a-laget en tid framöver och sedan tas beslut om vad som händer i fortsättningen.

Tungt för KooTeePee
Kotkalaget KooTeePee fortsätter att tappa spelare till ligakonkurrenter. Näste att lämna är den 21-årige mittfältaren/anfallaren Juho Nykänen som är klar för MyPa. Nykänen spelade samtliga KooTeePee:s 24 ligamatcher förra säsongen.
Kotkalaget har dock sett till att förlänga med målvakten Janne Henriksson som skrev på för ett år till. Dessutom har laget även gjort klart med Immo Erosen från division I-laget JIPPO och 17-åringen Henri Järviniemi.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax