DELA

Nu börjar elitgruppen träna

FOTBOLL. Nästa vecka är det tänkt att IFK Mariehamns nya träningsgrupp för talangfulla unga fotbollsspelare ska träna tillsammans för första gången.
– Vi har valt ut ungefär 15 killar och senast på fredag ska de bestämma om de vill vara med eller inte, säger sportchef Stephen Ward.
Som Nya Åland tidigare berättat startar IFK Mariehamn en ny träningsgrupp för unga talangfulla fotbollsspelare i höst. Spelarna handplockas för att få liknande träningar som a-lagsspelarna och målet är att fler ålänningar på sikt ska ta plats i Tipsligan.
– Nu har vi kontaktat de spelare som vi är intresserade av, spelare både från IFK Mariehamn och från andra åländska föreningar, och på fredag ska de meddela om de vill vara med eller inte, säger Ward.
Nästa vecka inleds en uttagningsperiod under vilken gruppen tränar tre gånger i veckan under ledning av a-lagets tränarstab.
– Under den här perioden får killarna känna på lite hur det känns. I december i samband med att a-lagets träningar drar igång ökar även elitgruppens träningsmängd. Nu ska vi först se vad det är för standard på killarna, hur många det blir i den slutgiltiga gruppen beror sedan på hur många som är tillräckligt bra, säger Ward.

SIFFK deltar
Till elitgruppens träningar kommer även IFK Mariehamns farmarlag SIFFK att vara inbjudet.
– Eftersom de har många spelare som går i skola utanför Åland så har de ofta en tunn trupp på träningarna vintertid. För att de ändå ska kunna få ordentlig träning har vi bjudit in dem, säger Ward.
Spelarna i den så kallade elitgruppen är mellan 16 och 18 år. Ward berättar dock att IFK också planerar att inrätta en grupp för spelare födda 1995 och 1996.
– Den gruppen ska träna mindre än de äldre men annars följer det samma idé och de ska också tränas av a-lagets tränarstab. De får alltså en ännu tidigare inblick, säger Ward.

MALIN LUNDBERG