DELA

Myllykoski leder Rollo-simmet

SIMNING. Bror Myllykoski har utsetts till tävlingsledare för de nationella stortävlingarna Rollo-simmet som avgörs i Kuopio i juni.
– Att arrangera och genomföra en tävling är både sporrande och inspirerande, säger han.
Finska Simförbundet står värd för en av Finlands största värdetävlingar genom Rollo-simmet som arrangeras i Kuopio helgen 8-9 juni. Till sin hjälp har förbundet Ålands idrottsdistrikts Bror Myllykoski som fått det ärofyllda uppdraget som tävlingsledare.
– Det innebär att jag ansvarar för hela tävlingen och ser till att det flyter på enligt gällande tävlingsregler i samarbete med arrangerande Kuopion Uimaseurats funktionärsstab, säger han och fortsätter:
– Samtidigt blir det en övervakande roll där jag rapporterar till förbundet hur tävlingarna förlöpt, ger förslag på eventuella förbättringar och kan rekommendera arrangören för nya tävlingar.
I bakgrunden har Myllykoski en funktionärsutbildning och en gedigen erfarenhet från olika arrangemang. Bland annat var han IF Ålands tävlingsledare för UMK-finalerna i Ålands idrottscenter och gick parallellt med den ledare simförbundet då utsett. Vidare fungerade han som funktionär vid EM i Masters som arrangerades i svenska Eriksdalsbadet för två år sedan.
– Jag fick förfrågan om att vara med på FM också, men då är jag funktionär på Rhodos tillsammans med några andra ålänningar. Det ska bli roligt att se hur simningen utvecklats i öspelen sedan det var här hemma 1991.

Inspirerande uppdrag
Det är honom veterligen första gången en ålänning tilldelats ett uppdrag från simförbundet som tävlingsledare för en nationell tävling. Med dörren öppnad kanske fler får chansen i framtiden.
– Man kan hoppas det! Vi har alltid fått bra feedback från våra egna tävlingar där vi har många duktiga funktionärer. Kanske vi framledes kan få in fler på de nationella tävlingarna, säger Bror Myllykoski.
Det brinnande intresset att finnas vid sidan av bassängen har vuxit med åren.
– Det hör till simningen att jobba ideellt när det är en så liten sport. Att arrangera och genomföra en tävling är både sporrande och inspirerande. Att se glädjen i deltagarna ger en erkänsla.

Idrottsfinska
Den 50-årige mariehamnaren säger att han behärskar idrottsfinska, vilket kan komma till användning vid Rollo-simmet.
– Förhoppningsvis har de förståelse att det kan bli knaggligt. Kommunikationen hittills med arrangörerna i Kuopio gått helt på svenska, så det löser sig.
Som bonus får Bror Myllykoski hålla ett öga på flera ålänningar som deltar.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax