DELA

Mörn: ’Handlar om att förädla materialet’

INNEBANDY. IF Fram räddade kvar ett åländskt representationslag i det finska seriesystemet.
Nu ska nysatsningen bära frukt även på lång sikt.
– Vi gör det här för ungdomarna, säger Jonny Landström från lagledningen.
Tidigare i somras kom beskedet att Våsc lägger ner sitt A-lag i innebandy.
Det kunde ha inneburit att Åland stått utan representationslag i det finska seriesystemet på herrsidan i vinter, men IF Fram tog över satsningen och fick Våscs plats i division III.
Från att tidigare haft ett herrlag i den lokala innebandyserien och en rad ungdomslag tar nu IF Fram steget fullt ut och får ett herrlag i det finska seriesystemet. Den nya truppen har varit i full träning i några veckor, men seriepremiären sker redan på lördag med säsongens längsta bortaresa till Salo.
För motståndet i premiäromgången står Sheriffs II och TVA.
– Truppen är så gott som spikad. Vi har runt 20 spelare i dagsläget och målsättningen i år är att vi ska hålla oss kvar i trean eftersom vi är helt nya. Ett annat mål är att vi ska få upp så många juniorer som möjligt i A-lagsspel, för den långsiktiga planen är att få innebandyn på Åland att växa igen, säger Jonny Landström som har ansvar för ekonomin i IF Frams ledning.
– I dagens trupp är hälften av spelarna 20 år eller yngre, och det tycker vi är roligt. Sen kan det komma fler spelare efter att fotbollssäsongen är över, men hur många det blir vet vi inte.
Gustav Mörn är en av dem som har sett åländsk innebandy gå från glansdagarna med ÅSC i högstaligan till dagens krassa realitet när regionen nätt och jämnt kan skrapa ihop ett A-lag på herrsidan.
34-åringen var själv med och spelade i högsta serien i Finland och hann med att representera elitserieklubbarna IBF Älvstranden och Järfälla IBK i Sverige innan han vände åter till Åland där han på senare år spelat med Fram i den lokala serien.


”För ego för att inte spela”
– Det är väl en klassiker på Åland, det finns begränsade resurser, antal spelare och ekonomi och ett begränsat antal eldsjälar. Då blir det en naturlig följd att det går lite sämre vissa år, och det går ju i vågor också mellan idrotterna. Många slåss om samma talanger och just nu kanske fotbollen är lite hetare, säger Gustav Mörn och fortsätter:
– Vi får väl kika på vad som gått snett tidigare och vad som har funkat hos Våsc och sen får vi lära av det. Samtidigt ska man komma ihåg att det ÅSC gjorde var en överprestation, det vi har nu är snarare en normal nivå om man tänker på att det bor 27 000 pers på den här ön. Varje gång ett åländskt lag nått högt i seriesystemen, oavsett idrott, tycker jag det är grymt imponerande.
Gustav Mörn kommer att göra sitt för att bidra till att IF Fram blir framgångsrikt i vinter.
Även på planen.
– Jag kommer att vara spelande tränare. Jag är för ego för att inte spela själv, säger han och skrattar.
Att det finns underlag för att driva ett A-lag på Åland råder det inga tvivel om, enligt Gustav Mörn. Hur långt lagbygget räcker är en annan sak. De elva lagen i division III spelar grovt räknat en serieomgång per månad (ibland två) då två matcher avverkas på en och samma dag.


Oklar nivå
Fem omgångar á två matcher kommer att spelas på hemmaplan i Ålands idrottscenter i Godby, medan fem omgångar spelas på bortaplan i Salo och Åbo.
– Det är ju bra att det minskar ner på resorna, men ur innebandyhänseende är det ju inget vidare att spela två matcher på samma dag. Men då ska man ju heller inte spela två matcher samma helg i högsta serien. Det är nog bara verkligheten vi lever i och får acceptera, säger Gustav Mörn.
– Jag vet att det går att driva ett A-lag på Åland, alla gånger. Men vilken nivå det kommer att hålla är en annan fråga. Det handlar om hur mycket man förädlar det material man har att tillgå och hur stor gräsrotsrörelsen är.
I IF Fram finns en bred verksamhet sedan tidigare.
En verksamhet som inte bara får spets i år med A-laget, utan också ytterligare bredd på ungdomssidan.
– Juniorerna har vi satsat på hela tiden före vi fick ett A-lag. De äldre spelarna har mest bara spelat på skoj hittills. Juniorverksamheten är det IF Fram bygger på från första början, från kvartersserien och uppåt. Den här säsongen går vi ner i åldrarna och får lag från årskurs III från att tidigare haft spelare från högstadiet. Vi har dessutom fått ett bidrag från Ålands innebandyförbund som gör att vi kan få extrahjälp med en tränare för de allra yngsta, säger spelaren Tommy Lundberg som även ingår i lagledningen.


Symbolik
De första små stegen för att bygga upp åländsk herrinnebandy på nytt tas i helgen.
Hur långt bygget når, om IF Fram någon gång kan göra det ÅSC en gång gjorde, står skrivet i stjärnorna.
Men en viss symbolik finns i den som just har släckts.
– Det är ju lite passande att vi drar i gång det här precis när Hannes Öhman (numera läktarcoach i Storvreta, reds. anm.) har lagt av. Vi får hitta på något nytt då, säger Gustav Mörn och skrattar.
– Och han får gärna komma hit och berätta hur man gör när man står därborta i ”fickan” och skjuter direktskott.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax