DELA

Mixad kompott i ÅM-final

FOTBOLL. Ingen ÅM-final för damlagen men herrlagen möts i kväll.

– Vi hoppas på en jämn, spännande och underhållande match, säger ÅFFs ordförande Christer Krille Mattsson.
Trots utebliven damfinal kommer herrfinalen att spelas enligt plan på Hammarvallen. I herrfinalen möts officiellt IFK:s ligalag mot IFK:s A-juniorer eftersom varken FC Åland eller Jomala IK anmälde sig till årets ÅM.

– När anmälningstiden tog slut var det fortfarande oklart hur spelarsituationen i lagen skulle se ut. Det innebär att vi i år får se en mixad kompott av spelare i lagen som möts. IFK:s ligalag spelar med de spelare som inte deltog i söndagens bortamatch mot Lahtis, och kompletterar med klubbens B-juniorer. Och A-juniorlaget består av spelare från Jomala IK och en del FC Åland-spelare samt ett par B-juniorer från IFK, berättar ÅFF:s ordförande Krille Mattsson.

Att bortfallet från finalerna är ett tecken på att intresset för ÅM är litet bland lagen på Åland tillbakavisas av Mattsson. Han hänvisar till ÅFFs stadgar där det står att fotbollsföreningen ska förverkliga sitt syfte genom att anordna de åländska mästerskapen i fotboll och han säger att det här någonting man kommer att fortsätta med. Han säger att det framförallt är tidpunkten som är den stora stötestenen och att man i föreningen ska se över när ÅM ska arrangeras i framtiden så att det passar med lagens seriespel.

– Lagen kanske inte jublar med det här är en tradition som man inte vill bryta och alla har gjort sitt yttersta för att få det att fungera. Tidpunkten för ÅM har varit ett bekymmer under årens lopp. Man kan fråga sig om det var så lyckligt att lägga ÅM under seriespel. Nu är lagen fokuserade på det och vill inte riskera skador. Vi kommer se över det, säger Mattsson och tillägger att det kan bli aktuellt att lägga framtida ÅM inomhus under januari eller februari månad.

Även om förväntningarna på finalmatchen är fler finns viss osäkerhet kring hur publikuppslutningen kommer att se ut i och med måndagens walkover.

– Skulle båda lagen spelat skulle jag tro att 200 till 300 personer skulle kommit. Nu är jag osäker på var det landar men jag hoppas att folk hittar dit och att vi får se stor uppslutning från den trogna åländska fotbollspubliken, säger han.

Finalen spelas utan förlängning. Är det oavgjort vid fulltid blir det straffsparkar direkt.