DELA

Mindre engelsk fotboll i åländsk tv

FOTBOLL/TV. När Viasat tar över rättigheterna till den engelska ligafotbollen i höst ser ålänningarna färre matcher än tidigare.
– Vi försöker ta reda på om fler finska kanaler kan visa matcherna, säger Richard Johansson, vd för Mariehamns centralantenn (MCA).
MTG köpte nyligen rättigheterna att visa de engelska ligafotbollsmatcherna av svenska Canal digital. Det innebär att Premiere League, som tidigare sänts i Canal , från och med i höst sänds i Viasat Fotboll, Viasat Sport, Viasat Sport HD samt på den nya kanalen Viasat Premier League HD.
För åländska tittare betyder det mindre engelsk fotboll i tv-rutan.
– I dag erbjuder vi två svenska sportkanaler och en finsk sportkanal från Canal digital. Den finska kanalen fortsätter att visa Premiere League men de svenska kanalerna tappar rättigheterna att visa de engelska ligamatcherna, säger Johansson.
De åländska antennbolagen kan inte heller ta in de svenska Viasatkanalerna i sitt utbud.
– Det strider mot upphovsrättslagen. Men Viasat Sport HD kommer in i vårt utbud i höst för andra regler gäller för HD-kanaler. Så man kan hoppas att de lägger en stor del av matcherna i Viasat Sport HD, säger Johansson.
För att se Viasat Sport HD krävs att man har en HD-box och en HD-tv.

La liga i Canal
Johansson hoppas också att fler finska kanaler väljer att sända Premiere League.
– Vi försöker höra med Canal digital i Finland om de kommer att sända Premiere League i fler kanaler. I så fall kunde man ta in de kanalerna.
Johansson konstaterar slutligen att svenska Canal digital fortsätter att sända annan fotboll i sina kanaler.
– Till exempel spanska La liga. Så visst finns det fotbollsmatcher att följa i de kanalerna i höst också.

Olagligt kryphål
Känt är att ålänningar ibland ser de svenska Viasatkanalerna på olaglig väg. Genom att köpa parabol och låta bekanta i Sverige teckna ett Viasatabonnemang åt dem kringgår de reglerna, något som dock strider mot upphovsrättslagen.
– MCA och andra tv-distributörer på Åland kan inte bryta mot upphovsrättslagen men vad privatpersoner gör är på deras eget ansvar. Att bryta mot upphovsrättslagar kan dock medföra oerhörda skadestånd, varnar Johansson.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax