DELA

MGF:are på väg mot landslagslinjen

GYMNASTIK. Två MGF:are knackar på dörren till landslagslinjen.
Gymnasterna Nora Karlsson och Emma Pussinen är bara ett par stycken moment från att klara ”diamanttestet” som gäller som uttagning.
– Vi kämpar för att få en MGF:are i landslaget, säger tränaren Malin Pussinen.
Mariehamns gymnastikförening hade tre gymnaster på ett så kallat diamanttest i Helsingfors den gångna helgen.
Nora Karlsson, Emma Pussinen och Frida Eriksson.
Ett diamanttest består av 25 övningar, och gymnasterna måste klara 20 av dem för att ta sig in i landslagslinjen vilket kan sägas vara förstadiet till ungdomslandslagen i Finland. Efter avklarat diamanttest följer landslagslinjen för gymnasterna. Den kan liknas vid en parallell linje i tävlingssystemet och när en gymnast har nått hela vägen innebär det att personen i fråga håller en så pass hög nivå nationellt att hon eller han kan bli landslagsuttagen i olika ålderskategorier.
Förutom att klara av 20 moment måste man dessutom klara av ett visst antal moment i var och en av de sex delar testet består av: matta, bom, barr, hopp, styrkeövningar och vighetstester.


Karlssons andra test
Nora Karlsson var den enda i trion som hade gjort testet tidigare. Ett diamanttest ges tre gånger per år och bedömningen görs av nationella domare från hela landet.
Efter den gångna helgen har Karlsson nu klarat 23 av 25 moment, men det fattas ett moment i hennes bomkategori för att 9-åringen ska nå landslagslinjen.
– Det är riktigt imponerande. Men Nora hade hoppats på att hon skulle ha klarat bommen eftersom hon kan den utan och innan på träning, säger Nora Karlssons tränare Malin Pussinen.

Läs mer i fredagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax