DELA

Mental coaching bakom Sandviks EM-succé

KRAFTSPORT. En imponerande kraftinsats gav Marcela Sandvik hennes tredje EM-guld i bänkpress.
Efteråt hyllade hon den mentala rådgivningen bakom framgången.
– Det krävs ett starkt psyke för att få till lyften på tävling, säger Europamästarinnan.

Marcela Sandvik, född och uppvuxen i Slovakien, lyfte på ”hemmaplan” under bänkpress-EM:s första dag i Senec under torsdagen.
Och det stod tidigt klart att Ålands kraftsportklubbs hopp i –52-kilosklassen trivdes i den familjära miljön. Efter ett första lyft på 112 kilo för att säkra en medalj slog Sandvik till med 117,5 i det andra. Ett lyft som räckte för att säkra guldet före ryskan Olga Golubeva (110) och ungerskan Monika Nyers (110).
– Jag är jätteglad och jättestolt, men också förvånad att jag kunde lyfta så pass bra i värmen. Det var 42 grader ute och vi hade ingen AC i lokalen vi tävlade i, men det gick vägen, säger Marcela Sandvik.


Har tio EM-medaljer
– Ingen av de andra i finalen försökte attackera mig. Jag tror att Golubeva var nöjd med sitt silver och gick för att säkra det.
I en kraftgren som bänkpress betonar Marcela Sandvik hur viktiga de mentala förberedelserna är. Sedan två år tillbaka har hon haft Jenna Gestranius som mental coach och inom samma tidsspann har hon plockat hem två raka EM-guld (totalt i karriären har Marcela Sanvdik tio medaljer på lika många mästerskap).
– Jenna är jätteduktig och har betytt mycket för mig under de här åren. Man pratar mycket om att det i kraftsporter är 50/50 mellan fysik och det mentala. Men jag skulle säga att det är övervikt för det mentala, säger Marcela Sandvik och utvecklar:
– Det är så mycket som ska stämma för att få till ett bra lyft. Man har en minut på sig och lyfter på kommando medan tre domare ska studera dig från nära håll. Allt ska klaffa.

Läs mer i fredagens Nya Åland!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax