DELA
Foto: Jonas Edsvik

Med nya medaljer i sikte

FOTBOLL. De åländska fotbollsdamerna levererar alltid i öspelen och är ofta självskrivna favoriter.
I sommar avgörs spelen på Gotland och i går gick startskottet för våra guldhopp.

Under tisdagen hade det åländska öspelslaget för damer sin första samling, ett öppet träningspass i Eckeröhallen för alla som är intresserade av att ingå i den slutliga 18-mannatruppen som skickas till Gotland sommaren 2017.
17 spelare fanns på plats och enligt tränare Gary Williams är det totalt 26 spelare som uttryckt intresse.
– Alla kunde inte medverka på denna träning men det kommer flera tillfällen i framtiden, säger han.
Sammanlagt siktar damernas öspelslag på att genomföra fyra öppna träningspass innan man, i slutet av april, spikar den slutliga 18-mannatruppen.
– Därför gäller det för samtliga att prestera på träningarna men också göra bra ifrån sig i sina respektive klubblag, säger Gary Williams under samlingens inledande presentation.
Gary Williams berättar att han, tillsammans med André Måsabacka (assisterande tränare i öspelslaget), under våren kommer att ta del av flera lokala klubblagsmatcher för att få en bättre bild av vilka spelare som bör ingå i 18-mannatruppen. Framför allt kommer man att studera ligalaget Åland United och division 3-laget IFK Mariehamn, där merparten av de som uttryckt intresse spelar.
– Men en del spelare är verksamma i Finland eller i Sverige och tyvärr har vi inte samma möjligheter att observera dem.
Den 21-åriga mittfältaren Mickaela Holmborg, tidigare i IFK Mariehamn, är ett sådant exempel. Hon bor numera i Nyköping och spelar till vardags i svenska division 2-klubben IK Tun. 2015 var hon med i det öspelslag som tog silver på Jersey och nu är hon en av de 26 som hoppas få representera Åland på Gotland.
– Visst känner jag av en viss press, då jag vet att Gary och André knappast kommer till Nyköping för att specialstudera mig. Därför är det oerhört viktigt att jag levererar på de öppna öspelsträningarna, säger hon.

Läs hela artikeln i onsdagens Nya Åland.