DELA

Mattsson tvåa i prestigetävling

BOWLING. Ålänningen Oskar Mattsson tog hand om andraplatsen i bowlingens stora avslutningstävling i Idrottsgården.
– Jag gjorde mitt bästa, säger han.
Under våren har kvalspelet till Viking Line Spring Bowling Games pågått. Totalt har 119 spelare från Åland, Sverige och Finland försökt få en av de åtråvärda 16 platserna i finalen som avgjordes på lördagen.
Imponerande fem ålänningar kvalade in genom Oskar Mattsson, Hilding Mattsson, Kenneth Danielsson och Katarina Sundberg från IFK Mariehamn samt Paul Mattsson från Käglan.
Efter fem spelade matcher halverades startfältet och bara Oskar Mattsson, som var kvaltrea, fanns kvar bland ålänningarna. Han höll sig efter sju matcher kvar bland de fyra bästa som gick vidare till semifinal. Där mötte han Jimmy Bengtson från Sollentuna BWK, en kille som höll ledningen hela dagen fram till slutspelet.
Matchen blev oerhört jämn, den avgjordes i en enda serie. En poäng skiljde spelarna åt när de gick in den sista rutan.
– Jag tänkte bara på att vinna och göra mitt bästa. När jag satte strike och han inte lyckades visste jag att det var klart, säger Oskar Mattsson efter segern 233–226.

Snart nöjd
På den andra banan slog fjolårssegraren Tobias Karlsson från Sundbybergs IK enkelt ut Per Lidström från Oskarshamn BK med 258–186. Karlsson visade upp en enorm säkerhet på slutrakan och behöll sin linje in i finalen.
Han strikade gång på gång medan ålänningen inte fick sitt spel att fungera. Finalsiffrorna blev 208-157 till svenskens favör.
– Energin tog slut. Jag var inte nervös eller så, utan jag gjorde mitt bästa, säger Oskar Mattsson.
Han är besviken efter förlusten, men vet samtidigt att en andra plats i tävlingen – som betydde 775 euro i prispengar – är en bedrift.
– Jag blir nog nöjd, snart.
Tidigare har en sjunde plats varit hans bästa placering i tävlingen, så visst har han anledning att vara glad.
– Hela vårsäsongen har varit toppen. Jag har ingen aning om vad det beror på, allt har stämt. Kanske är det rutinen som börjat visa sig efter 22 år?
Tobias Karlsson, en tidigare landslagsspelare, har flera segrar bakom sig i turneringen.
Kan du slå honom?
– Klart han kan, flikar Karlsson in när han går förbi.
– Alla kan slå alla en bra dag, säger Oskar Mattsson.
Samtidigt som finalen spelades slog Jimmy Bengtson Per Lidström i bronsmatchen med 234-156.

Kanonavslutning
Katarina Sundberg slutade på en total 12:e plats vilket hon är mycket nöjd med.
– Jag har aldrig kommit hela vägen till final tidigare. Det är extra kul eftersom det här är första säsongen på åtta år som jag spelar, säger hon och tillägger:
– Det blev en kanonavslutning!
Resultatmässigt har det inte märkts att hon varit borta, tvärtom så har käglorna fallit och poängen trillat in.
– Det sägs att jag tog tre åländska rekord förra helgen, men jag har inte fått det bekräftat. Det här sporrar verkligen för nästa säsong, säger Sundberg.
För resterande ålänningar blev det en elfte plats för Hilding Mattsson, en 13:e plats för Paul Mattsson samt en 15:e plats för Kenneth Danielsson.

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax