DELA
Foto: Ida K Jansson

Mattsson till U18-landslaget

FOTBOLL. Först Albin Granlund i Huuhkajat.

Nu får Joel Mattsson chansen i U18-landslaget.

– Fantastiskt för IFK. Klubben är inne på rätt väg, säger 17-åringen.
IFK Mariehamns ytterback Albin Granlund togs i veckan ut i a-landslaget för första gången.

Häromdagen stod det också klart att lagkamraten och superlöftet i IFK, Joel Mattsson, tas ut i U18-landslaget till träningsmatcherna borta mot Tjeckien om två veckor.

– Det är varje spelares dröm att få representera sitt land. En stor ära, säger Joel Mattsson.

IFK har den senaste tiden fått fina kvitton på att föreningens ungdomsverksamhet och talangutveckling är välmående. Förra IFK-spelaren Isabella Mattsson – numera i Åland United – har tagits ut i flicklandslaget (U18) och fem spelare från IFK:s P02-lag har blivit uttagna till Västra Finlands regionsläger.

– Och så ska man inte glömma att Walter Viitala (målvakt) var nära a-landslaget till den här samlingen, och att Thomas (Mäkinen) nyss spelat i U19-landslaget. Det är fantastiskt för klubben att ha så många med i landslagssammanhang och det visar på att den är inne på rätt bana med akademin och duktiga tränare, säger Joel Mattsson.

Själv fick han beskedet under en svensklektion häromdagen.

– Jag fick ett meddelande av mamma om att jag var uttagen. Men jag var ganska samlad, jag kunde hålla det för mig själv resten av lektionen, säger Mattsson och skrattar.

Ett IFK-inhopp i år

Träningslandskamperna i september är de första stegen för chefstränaren Kimmo Lipponens nya U18-trupp på en resa som ska mynna ut U19-EM som spelas i Finland 2018.

Joel Mattsson gjorde ett inhopp för IFK mot HJK i fjol, och blev därmed klubbens yngsta ligaspelare genom tiderna med sina 16 år och drygt 7 månader. Hittills i år har han mestadels spelat division II-fotboll för farmarklubben FC Åland.

– Det har bara blivit ett inhopp för IFK och självklart hade jag hoppats på mer. Samtidigt är jag ung och laget går bra så det är förståeligt. Att jag får spela seniorfotboll med FC Åland är ändå jättebra för min utveckling, avslutar Mattsson.